Comisia Pentagonului insarcinata cu adaptarea strategiei militare americane la schimbarile survenite dupa 11 septembrie 2001 si la doctrina loviturilor preventive anuntata de presedintele Bush in 2002 a elaborat un proiect pentru recurgerea la atacuri nucleare.

Documentul are in vedere lansarea unui atac nuclear preventiv pentru descurajarea oricarui inamic ce ar putea utiliza arme de distrugere in masa, dar si posibilitatea recurgerii la arma nucleara impotriva fortelor conventionale in cazul unui inamic puternic.

Facut public sambata, pro-iectul are in vedere ca adversari atat entitati statale, cat si nestatale si solicita comandamentelor fortelor americane din intreaga lume sa puna la punct programe pentru utilizarea ar-me-lor nucleare in zonele lor de actiune si sa elaboreze scenarii ce ar justifica o eventuala cerere a acordului prezidential pentru atacuri nucleare. Proiectul sugereaza ca Pentagonul poate recurge la arma nucleara in cazul in care un adversar are intentia de a folosi arme de distrugere in masa impotriva fortelor americane sau aliate, sau impotriva populatiei civile.

Atacurile pot fi ,preventive" sau ,decisive"

Lansarea unui atac nuclear preventiv ar mai fi justificat si in cazul in care se doreste eliminarea unui arsenal inamic de arme de distrugere in masa sau a structurilor de comanda si control al acestor arme. In aceeasi masura insa, documentul preconizeaza utilizarea armei nucleare si impotriva fortelor conventionale ale unui inamic puternic, pentru a asigura succesul operatiunilor americane sau pentru victoria rapida a fortelor americane intr-un razboi. Pentagonului i se cere practic sa faca pregatiri pentru ,utilizarea efectiva a armei nucleare", dupa ce arsenalul atomic american a fost timp de decenii doar un factor de descurajare a potentialilor inamici.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.