Presedintele Curtii Supreme americane, conservatorul William Rehnquist, a incetat din viata, in urma unui cancer la tiroida, a anuntat, ieri, canalul CNN. In varsta de 80 de ani, Rehnquist, a fost internat la spitalul Arlington, la jumatatea lunii iulie, in stare de febra ridicata. El a petrecut atunci doua nopti la spital. De mai multe luni, eventuala demisie din motive de sanatate a lui Rehnquist facea obiectul unor dezbateri intense in Statele Unite.

La iesirea din spital, pe 14 iulie, el a incercat ca puna capat speculatiilor asupra eventualei sale demisii, afirmand ca va ramane in post atat timp cat sanatatea ii va permite. Rehnquist a fost numit la Curtea suprema de presedintele Richard Nixon, in 1972. A fost desemnat la conducerea acestei institutii, in 1986, de seful din epoca al Casei Albe, Ronald Reagan.

Curtea Suprema de justitie este cel mai inalt for judecatorsec al SUA si singurul stipulat in Constitutie. Nici un tribunal nu poate face apel impotriva unei decizii a Curtii supreme. Congresul este indrituit sa fixeze numarul judecatorilor ce vor face parte din curtea Suprema si, in mod limitat, sa decida natura cazurilor pe care aceasta le va audia, dar nu poate modifica puterile conferite Curtii Supreme de catre Constitutie.

De la data infiintarii Curtii Supreme, cu aproape 200 de ani in urma, au existat doar ceva mai mult de 100 de judecatori. Initial, Curtea a fost compusa dintr-un presedinte si cinci judecatori asociati. Pana in 1869, efectivul a fost fixat la un presedinte si opt judecatori asociati. Presedintele este functionar superior al Curtii, dar, in cazuri de decizie, are doar un singur vot, asemenea judecatorilor asociati.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.