Proprietarul unei benzinarii din Alabama s-a aruncat in fata unei masini de teren al carei sofer nu platise. Cazul micului afacerist care a murit pentru un rezervor de benzina e sugestiv, la sfirsitul unei veri care a pus in medie 20 de centi in plus la pretul galonului de carburant.

SUA se confrunta cu cea mai grava criza de carburanti dupa marele crah din anii ’70. Barilul de petrol e cotat la peste 70 de dolari, un record istoric, iar in zona Washingtonului cea mai ieftina benzina costa 2,7 dolari galonul (un galon are 3,78 litri), cu aproape 80 de centi in plus fata de acum un an. Este o lovitura serioasa data americanilor, obisnuiti sa umple rezervorul gurmandelor autoturisme din banii de buzunar.

Efecte in lant

Departamentul american al transporturilor a emis saptamina aceasta noi reglementari care ii silesc pe producatorii de SUV-uri sa utileze masinile cu motoare mai economice, incepind cu 2008. Marile companii auto se felicita acum pentru investitiile in cercetarea unor motoare hibride sau electrice, al caror consum redus le face din ce in ce mai dorite de americani.

Semnalul intrarii SUA intr-o noua era a consumului energetic a fost dat acum o luna, printr-un pachet legislativ care incurajeaza oamenii sa investeasca in tehnologii alternative. Americanii beneficiaza de substantiale reduceri de taxe daca isi instaleaza panouri solare pe casa, isi izoleaza termic locuintele, cumpara instalatii de climatizare mai eficiente sau autoturisme cu motoare ecologice.

Departamentul energiei a publicat sfaturi pentru reducerea consumului de benzina, iar ziarele si programele TV din SUA abunda de stiri despre cum se adapteaza oamenii la noile preturi. Unii s-au mutat mai aproape de locul de munca, altii merg la serviciu impartind aceeasi masina. O chelnerita se plinge ca soferii de TIR nu mai lasa bacsis, iar foarte multi nu mai cara in portbagaj roata de rezerva sau nu mai folosesc aerul conditionat.

Scumpirea benzinei a stricat planurile de vacanta ale multor americani, dar toamna aduce cu ea probleme si mai mari. Citiva centi au fost adaugati deja in coada mai tuturor produselor si serviciilor si se anunta scumpiri suplimentare odata cu revenirea economiei la turatie maxima. Departamentele educatiei din mai multe state au anuntat ca sint nevoite sa redistribuie milioane de dolari din buget pentru a acoperi costurile cu carburantii consumati de autobuzele de scoala.

"Un cent in plus la galon inseamna 120 de mii de dolari mai mult numai pentru transportul solar din Carolina de Sud, de exemplu", spune un oficial. Statele Unite sint cele mai mari importatoare si consumatoare de petrol din lume, iar pretul barilului de titei se rasfringe pina in cele mai intime resorturi economice.

Oferta ironica

Presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, s-a oferit sa vinda "americanilor saraci" benzina la jumatate de pret prin cele 14 mii de benzinarii pe care compania Citgo - controlata de compania petroliera de stat din Venezuela - le are in SUA.

Oferta a fost considerata de administratia americana drept o ironie din partea unui lider sud-american "care tulbura apele in America Latina". Oferta lui Chavez a venit in timpul unei vizite in Cuba, tara careia Venezuela ii vinde petrol mult sub pretul pietei internationale. Venezuela este membru OPEC si se numara printre primii 5 producatori de petrol din lume. Un acord similar a fost incheiat saptamina aceasta de Venezuela si Jamaica.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.