Un cleric musulman acuzat ca sprijina violenta in numele religiei a fost numit intr-un grup de lucru al Guvernului de la Londra, al carui scop este eliminarea extremismului islamic din Marea Britanie, potrivit editiei electronice a cotidianului cu simpatii de stanga "The Guardian".

Profesorului Tarik Ramadan i-a fost interzis accesul pe teritoriile Statelor Unite ale Americii si Frantei din cauza optiunilor sale radicale, insa clericul contesta acest fapt. Constituirea grupului de lucru impotriva extremismului este una dintre actiunile Executivului de la Londra, ca raspuns la atentatele sinucigase de pe 7 iulie, care au provocat moartea a 52 de persoane.

Potrivit unei surse citate de publicatia britanica, membrii grupului au fost alesi de catre Ministerul de Interne, cunoscut drept Home Office. Cei 13 membri ai organismului - lideri ai comunitatilor musulmane si functionari guvernamentali - vor elabora primele concluzii pana la sfarsitul lunii septembrie.

Publicatiile de dreapta de la Londra au cerut in repetate randuri ca Ramadan, rezident in Elvetia, sa fie declarat "persona non grata" in Marea Britanie. Anul trecut, el a fost nevoit sa renunte la preluarea unui post didactic la o universitate din SUA, dupa ce administratia de la Washington i-a revocat viza de intrare pentru ca "a justificat activitati teroriste".

Inchisori prea aglomerate

In paralel, Ministerul de Interne se afla sub o presiune enorma, incercand sa decida unde vor fi detinuti primii extremisti islamici care vor fi arestati in actiunea de amploare anuntata de Guvern. Potrivit pubicatiei "The Times", penitenciarele sunt suprapopulate, iar oficialii nu vor sa-i tina impreuna pe cei suspectati de activitati teroriste.

In aceste zile, era asteptat un val de arestari impotriva celor care justifica ori glorifica violenta terorista, insa Home Office nu a comentat asupra motivelor amanarii acestei actiuni. Premierul Tony Blair a anuntat, luna trecuta, ca Londra va schimba "regulile jocului" in privinta actiunii fata de extremisti. Primele tentative de extradari si deportari vor fi contestate in lungi batalii juridice, fapt care deja i-a descurajat pe unii ministri, potrivit presei britanice.

De asemenea, Uniunea Europeana pregateste o directiva comunitara care va interzice expulzarea strainilor catre state unde risca sa fie pusi sub acuzare sau torturati. Proiectul acestui document, care va fi facut public astazi, va stabili si perioada maxima in care o persoana poate fi detinuta, in asteptarea deciziei de expulzare.

Omul lui Bin Laden, la un pas de extradare

In schimb, formalitatile de extradare a lui Khalid al-Fawwaz, locotenenul lui Ussama bin Laden, catre SUA se apropie de final. Al-Fawwaz este acuzat la Washington pentru atacurile din 1998 asupra ambasadelor SUA din Kenia si Tanzania, care au provocat moartea a 224 de persoane, in majoritate localnici civili. Potrivit unui raport al Home Office, avocatii lui Al-Fawwaz au primit un ultim termen-limita pana la care pot transmite amendamentele lor impotriva hotararii de extradare.

Al-Fawwaz este de origine saudita si este un apropiat al lui Bin Laden. Timp de patru ani, el a condus un centru de presa la Londra, de unde a distribuit mesaje extremiste. De asemenea, el este acuzat ca a condus un centru de antrenament al teroristilor din Kenia, inainte de 1994, cand s-a stabilit la Londra. In SUA, sauditul risca o pedeapsa cu inchisoarea pe viata.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.