Dezvaluirile Cartii Negre pecetluiesc soarta care il asteapta pe fostul lider de la Bagdad: pedeapsa cu moartea

Cu putin timp in urma, la Bagdad s-a anuntat ca procesul lui Saddam Hussein, in prezent detinut intr-o inchisoare din apropierea aeroportului capitalei, s-ar putea deschide in urmatoarele doua luni. Saddam este acuzat de crime de razboi, crime impotriva umanitatii si genocid, savasite in cei 35 de ani de cand puterea a fost preluata de Partidul Baas Arab Socialist, in fruntea caruia s-a aflat Saddam, care o vreme a detinut pe linie de stat functia de sef al serviciilor de securitate, inainte de a fi numit presedinte al tarii.

Chiar in aceste zile, a fost data publicitatii o impozanta lucrare de peste 700 de pagini "Cartea Neagra a lui Saddam Hussein", intocmita de 23 de specialisti in relatii internationale si probleme ale Irakului, sub coordonarea publicistului Chris Kutschera, expert in problema kurda. Fostul ministru francez Bernard Kouchner, care a activat in 1974 in Kurdistanul irakian in cadrul organizatiei Medici fara Frontiere, afirma ca "Saddam a fost unul dintre cei mai rai tirani ai istoriei", de care "era urgent si necesar ca lumea sa se debaraseze".

Cartea Neagra invoca in acest sens campania din 1988 impotriva kurzilor, care s-ar fi soldat cu 100.000-180.000 de victime si bombardamentul cu arme chimice de la Halabja, in timpul caruia au pierit 5.000 de persoane. Pasaje intregi sunt consacrate deportarilor kurzilor siiti si ale irakienilor de origine iraniana, fiind de asemenea descrise efectele devastatoare ale gazelor neurotoxice utilizate de Irak in timpul razboiului cu Iranul (1980-1988). Pentru toate aceste crime, pedeapsa cu moartea este socotita inevitabila. In scrisoarea adresata unei rude, Saddam da clar de inteles ca este constient de pedeapsa care il asteapta si se arata gata de "sacrifiul suprem" pentru poporul sau...


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.