Candidatul pro-rus la alegerile prezidentiale din Ucraina, Viktor Ianukovici, a anuntat ca zeci de mii de sustinatori ai sai din regiunile rusofone sunt pregatiti sa mearga la Kiev pentru "a preveni o lovitura de stat" a opozitiei dupa scrutinul din 26 decembrie.
"In timpul crizei portocalii, nu am vrut varsare de sange. Le-am cerut minerilor sa nu vina la Kiev, pentru a evita confruntarile. Acum este insa imposibil de oprit miscarea populara din regiunile unde oamenii au inceput sa se inscrie pe listele de voluntari", a declarat Ianukovici. El a asigurat ca 35.000 de persoane din Sevastopol sunt gata sa plece spre Kiev dupa 26 decembrie si ca in capitala ucraineana s-au constituit deja 300 de organizatii de voluntari care vor sa impiedice "o lovitura de stat". Ianukovici a spus ca nu el este liderul acestei miscari si si-a exprimat speranta ca aceasta va actiona "pasnic".

Premierul ucrainean l-a criticat din nou pe presedintele Leonid Kucima, care ii sustinuse candidatura, pentru ca "a refuzat sa restabileasca ordinea constitutionala" in timpul manifestatiei de la Kiev. Ianukovici a reluat teoria potrivit careia SUA l-ar fi finantat pe rivalul sau, Viktor Iuscenko.
Pe de alta parte, liderul opozitiei, Iuscenko, a acuzat puterea de la Kiev ca a incercat sa-l elimine, sugerand ca ar fi fost otravit cu dioxina la un dineu cu reprezentanti ai serviciilor secrete. Dineul a avut loc exact in ajunul zilei in care s-a imbolnavit, iar la eveniment au fost prezenti seful serviciilor speciale (SBU), generalul Igor Smesko, si adjunctul acestuia, Vladimir Satiuk. Acesta din urma a fost demis miercuri seara de presedintele Kucima, fara ca motivul sa fie facut public. "Singura problema este ca nu am terminat de mancat si de baut tot ce mi s-a servit. Este o problema pentru putere, fiindca am ramas in viata", a afirmat Iuscenko.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.