Zvonuri in acest sens circula de mult la Kiev. Ziarele au speculat chiar pe tema unei posibile schimbari de la carma diplomatiei tarii a ministrului Boris Tarasiuk. Nu a existat insa nici un detaliu care sa confirme speculatiile de presa.

Pana ieri, cand seful statului a decis, prin decret, sa faca din institutia coordonata de Tarasiuk centrul politicii externe a tarii. Si, tot prin decret, Iuscenko a destituit din functie mai multi ambasadori.

"Centrul politicii externe a Ucrainei este Ministerul Afacerilor Externe. Si nici o alta institutie", a subliniat Iuscenko la consfatuirea cu sefii reprezentantelor diplomatice ale Ucrainei. Precizarea presedintelui a fost intampinata cu ropote de aplauze, dupa cum nota presa de la Kiev. In context, Iuscenko a cerut corpului diplomatic sa promoveze o politica mult mai activa, depistand si deschizand noi posibilitati pentru Ucraina in intreaga lume.

"Vreau sa fiti mai activi. Toti simt ca Ucraina a devenit alta tara, despre care insa se stie destul de putin", a explicat liderul de la Kiev. "Avem de indeplinit o misiune-cheie: trebuie sa aducem la cunostinta opiniei publice internationale toate prefacerile care au avut loc in Ucraina, noile ei planuri si perspective, pentru ca, treptat, totul sa se tranforme in demersuri politice si economice", a adaugat Iuscenko.

Pe de alta parte, el a considerat de datoria lui sa puna punct disputei aparute la nivelul elitei politice privind participarea Ucrainei la Spatiul unic economic (EEP), subliniind ca autoritatile de la Kiev intentioneaza sa ia parte la acest proiect patrulater de colaborare, initiat de Rusia si la care isi mai dau concursul Belarus si Kazahstan.

"Nu vom iesi din aceasta structura", a spus presedintele, mentionand ca pentru summitul EEP, prevazut pentru saptamana viitoare, "Ucraina a pregatit un pachet de initiative si propuneri importante pentru tara noastra".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.