Candidatul pro-rus la alegerile din Ucraina, Viktor Ianukovici, a amenintat Opozitia pro-europeana ca minerii controlati de Guvern vor veni la Kiev sa impiedice schimbarea conducerii tarii

Zeci de mii de voluntari din regiunile rusofone din estul si sudul Ucrainei sunt gata sa se deplaseze la Kiev pentru a "impiedica lovitura de stat pe care Opozitia o pregateste dupa scrutinul prezidential" de la 26 decembrie, a avertizat ieri candidatul pro-rus la Presedintia ucraineana, premierul Viktor Ianukovici, citat de Rompres. Liderul Opozitiei democrate pro-europene din Ucraina, Viktor Iuscenko, se va infrunta cu candidatul pro-rus si actual premier al Ucrainei, Viktor Ianukovici, pe 26 decembrie, in cadrul scrutinului pentru Presedintia Ucrainei. Viktor Ianukovici este sustinut de ucrainenii rusofoni din estul si din sudul tarii, ca si de presedintele Rusiei Vladimir Putin, iar Viktor Iuscenko, cel care a promis indepartarea Ucrainei de orbita rusiei si apropierea de Uniunea Europeana, este sustinut de ucrainenii din vestul tarii. "In timpul crizei portocalii, nu vreau sa curga sange.

Le-am cerut minerilor sa nu vina la Kiev, pentru a evita confruntarile. Astazi, este imposibil sa opresti miscarea populara in regiunile unde oamenii incep sa se inscrie pe listele de voluntari", a amenintat miercuri Viktor Ianukovici in fata a 300 de studenti si profesori din orasul rusofon Mikolaev din sudul Ucrainei. "35.000 de persoane s-au declarat pregatite sa plece la Kiev dupa 26 decembrie. Circa 300 de organizatii de voluntari s-au mobilizat pentru a impiedica o lovitura de stat", a mai afirmat favoritul Moscovei la postul de viitor presedinte al Ucrainei.

In timpul manifestatiilor pro-democratice organizate la Kiev timp de aproape doua saptamani de Opozitia condusa de Viktor Iuscenko, cateva mii de mineri din estul tarii au venit in Kiev pentru a demonstra in favoarea candidatului pro-rus Viktor Ianukovici. Atunci nu s-au inregistrat violente intre mineri si demonstrantii pro-democratie, insa guvernantii de la Kiev nu i-au asmutit pe mineri asupra manifestantilor, iar in Ucraina se afla si emisarul special al Uniunii Europene, Javier Solana.

Ianukovici, atac la SUA

Viktor Ianukovici a fost declarat initial invingator al primului scrutin prezidential din Ucraina, care a avut loc la 21 noiembrie, desi in realitate liderul Opozitiei democrate, Viktor Iuscenko, a fost votat de catre mult mai multi ucraineni. Actualul premier al Guvernului de la Kiev, sprijinit puternic de Moscova in campania electorala, dinaintea ambelor tururi de scrutin prezidential, a acuzat din nou Washingtonul de finantarea rivalului sau, liberalul Viktor Iuscenko, considerat marele favorit al scrutinului din 26 decembrie. "SUA au acordat timp de mai multi ani imprumuturi organizatiilor neguvernamentale ucrainene, care se amesteca in afacerile interne ale Ucrainei. Asta inseamna luarea puterii cu ajutorul unui stat strain si daca aceasta luare de putere se concretizeaza, am putea deveni o colonie", a declamat Viktor Ianukovici. Statele Unite au negat ferm, in repetate randuri, ca i-ar fi acordat sprijin lui Viktor Iuscenko.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.