Dupa o lunga perioada de tatonari si avertismente mai mult sau mai putin subtile, Occidentul a intrat intr-o noua etapa a confruntarii, pe cai pasnice, deocamdata, cu Iranul, dupa ce autoritatile de la Teheran au inlaturat sigiliile puse pe centrala atomica de la Ispahan. "Indepartarea sigiliilor a inceput la centrala Ispahan in prezenta inspectorilor Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA)", a declarat Mohammad Saeedi, vicepresedintele Organizatiei pentru Energie Atomica a Iranului, citat de Reuters. Ruperea sigiliilor de la Isfahan a fost confirmata si de purtatorul de cuvant al AIEA, Melissa Fleming.

In acest timp, membrii AIEA - "cainele de paza" al Organizatiei Natiunilor Unite - analizau impactul deciziei Iranului de reluare a operatiunilor de conversie a uraniului. Consiliul director al AIEA, din care fac parte 35 de state, a amanat discutiile referitoare la planurile nucleare ale Iranului pentru astazi, astfel incat diplomatii sa aiba posibilitatea sa continue discutiile in spatele usilor inchise.

Noul presedinte al Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, a declarat ca este pregatit sa continue negocierile pe marginea programului nuclear si a mentionat ca Teheranul este gata sa vina cu noi propuneri.

Oficialii europeni si americani doresc ca Iranul sa abandoneze programul sau nuclear, pentru ca banuiesc ca acesta este doar o acoperire pentru construirea de arme atomice.

Prelucrarea uraniului presupune mai multe etape. Astfel, minereul de uraniu este purificat si transformat intr-o forma solida, cunoscuta sub denumirea "prajitura galbena". Aceasta "prajitura" este transformata in gaz, prin incalzire pana la 64 de grade Celsius. Gazul este introdus intr-o centrifuga speciala, unde izotopii sai sunt separati, iar acest proces este repetat pana cand uraniul este imbogatit. Uraniul usor imbogatit este folosit drept combustibil nuclear, in timp ce uraniul mult imbogatit poate fi utilizat la armele nucleare.

Autoritatile de la Teheran au suspendat programul nuclear civil in 2004 in schimbul negocierilor, insa au respins ultimele oferte ale Uniunii Europene si au decis sa demareze lucrul la centrala din Ispahan.

Ahmadinejad a calificat propunerile europene drept "o insulta". "Europenii vorbesc ca si cum iranienii ar fi inapoiati, ca si cum ar mai trai in secolul trecut cand ei ne dominau tara", a spus Ahmadinejad. Un disident iranian fugit in Occident, si care in trecut a oferit informatii despre capacitatile nucleare ale Iranului, a declarat ca Teheranul a produs recent 4.000 de centrifuge pentru imbogatirea uraniului. Teheranul a promis inspectorilor AIEA ca nu va mai adauga alte cetrifuge la cele 164 pe care le detine acum. Totusi, Agentia Atomica Internationala a luat in serios avertismentul disidentului iranian si a demarat propria ancheta in cazul centrifugelor.

Iranul mai dispune de o instalatie de imbogatire a uraniului, in localitatea Natanz, inchisa in momentul de fata, dar oficialii de la Teheran au dat de inteles ca si aceasta situatie s-ar putea schimba.

Occidentul poate obtine sanctionarea Iranului pe motiv ca Teheranul a tinut ascuns timp de 18 ani programul sau nuclear, fara a informa Agentia Atomica. Iranul sustine ca are dreptul legal de a prelucra uraniul, prin Tratatul de neproliferare nucleara.

Chiar si Rusia, care a ajutat Iranul in demersul sau nuclear prin construirea reactorului nuclear de la Bushehr, a cerut Teheranului sa inceteze operatiunile de imbogatire a uraniului.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.