Justitia britanica i-a inculpat, sambata si duminica, pe presupusii autori ai atentatelor de la 21 iulie retinuti in Marea Britanie, acuzati de complot in vederea asasinarii pasagerilor din reteaua de transport in comun si detinere de substante explozive, informeaza Mediafax. Trei barbati, intre care doi presupusi autori directi, au fost inculpati, duminica, a anuntat Scotland Yard.

Cele trei persoane inculpate duminica seara in Marea Britanie sunt Mokhtar Said Ibrahim, in varsta de 27 de ani, presupusul autor al atacului impotriva autobuzului numarul 26, Ramzi Mohammed, suspectat ca a incercat sa comita un atentat in statia de metrou Oval, si Manfo Kwaku Asiedu, in varsta de 32 de ani. Acesta din urma avea asupra sa o a cincea bomba, descoperita la 23 iulie de politie intr-un parc din vestul Londrei. Un al patrulea suspect, Yassin Hassan Omar, in varsta de 24 de ani, a fost inculpat, sambata, pentru aceleasi capete de acuzare. El este suspectat ca ar fi comis atacul esuat din Warren Street. Ibrahim si Mohamed se afla in custodia politiei britanice din 29 iulie.

In momentul in care cei trei au fost adusi la inchisoarea Belmarsh, din Londra, aceasta era pazita de trupe ale serviciilor secrete, intreaga zona fiind pusa sub observatie, si de un elicopter al Scotland Yard-ului, autoritatile britanice temandu-se ca ar putea avea loc noi atentate teroriste. Marea Britanie se afla inca sub influenta atentatelor si autoritatile incearca sa exercite un control mai bun asupra cetatenilor. Acest lucru este dovedit si de faptul ca, ieri, guvernul britanic a propus denumirea minoritatilor etnice dupa modelul american, in scopul de a facilita integrarea lor in societate.

Propunerea a venit din partea ministrul adjunct de interne, Hazel Blears, informeaza editia electronica a cotidianului "The Times". Hazel Blears avanseaza sintagma "britanici asiatici", in locul apelativului "asiatici", dupa un model deja curent in SUA. "Este o problema de identitate si cred ca este foarte importanta", considera ministrul britanic, precizand ca va solicita opinia responsabililor comunitatii musulmane in aceasta privinta, acest proiect de lege vizand, in mod evident, comunitatea musulmana.

Tot ieri, Haroon Rashid Aswat, cetatean britanic presupus membru al-Qaeda, despre care se spune ca a incercat sa organizeze o tabara terorista in SUA, a fost arestat la sosirea in Marea Britanie, a informat canalul de stiri "Sky News". Aswat a fost arestat la Lusaka, in Zambia, luna trecuta, in baza legislatiei pentru imigrare a acestei tari, iar dupa discutii intre oficialii americani si britanici, autoritatile au decis deportarea lui in Marea Britanie. Aswat poate oferi cu siguranta raspunsuri privind atentale de la Londra, el fiind deja anchetat in Zambia in legatura cu aproximativ 20 de convorbiri telefonice cu autorii atentatelor de la Londra.

Duminica, doua ziare britanice au afirmat ca responsabili sauditi alertasera Marea Britanie, cu cateva saptamani inainte de atentatele de la 7 iulie, in legatura cu faptul ca la Londra se pregatea un atac. "The Sunday Telegraph" a preluat o declaratie a ambasadorului saudit la Londra, printul Turki al-Faycal. "Au fost transmise rapoarte autoritatilor britanice, formulate in termeni generali, in urma cu cateva luni (aprilie-mai), cu privire la iminenta unor atacuri" in capitala britanica, a spus diplomatul. Ieri, insa, cotidianul parizian "Le Figaro" a relatat de asemenea ca serviciile secrete franceze avertizasera autoritatile de la Londra cu cateva zile inainte de atacuri, ca ar putea avea loc un atentat terorist. Potrivit "Le Figaro", englezilor li s-a transmis ca este vital sa monitorizeze pakistanezii din Londra, ulterior confirmandu-se ca trei dintre cei patru atentatori erau de origine pakistaneza.

In raportul inaintat de francezi se spune ca "Marea Britanie este amenintata de planuri teroriste care se fac la cele mai inalte nivele in interiorul retelei al-Qaeda". Autoritatile britanice nu au dorit insa sa comenteze aceste declaratii. "Nu comentam informatiile referitoare la subiecte care au legatura cu serviciile de informatii", a declarat Ministerul britanic de Externe.

Zvonuri asemanatoare au circulat si dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, din SUA, serviciile secrete americane fiind acuzate ca ar fi avut informatii privind iminenta unui atac, dar nu le-au folosit.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.