Dupa atentatele de la New York, SUA au fost prima tara care si-a schimbat radical legislatia impotriva terorismului. Atit de radical, incit propriii cetateni se tem ca libertatile si drepturile fundamentale le vor fi incalcate.

Civilii americani n-au vazut niciodata razboiul pe fereastra casei, ci numai in ziare si la televizor. 11 septembrie 2001 a schimbat dramatic situatia: SUA au fost lovite de terorism direct pe teritoriul lor. Din cenusa turnurilor gemene din New York s-au nascut Legea Patriotica si Departamentul pentru Siguranta Patriei. Pentru prima data intr-un secol, administratia SUA a simtit nevoia sa ia masuri radicale de aparare a propriului teritoriu chiar cu riscul de a ingradi libertatile fundamentale ale propriilor cetateni.

Judecatorii, trecuti pe bara

Patriot Act a fost promulgata de presedintele George Bush pe 26 octombrie 2001. FBI si alte institutii federale dobindeau puteri aproape discretionare de urmarire si de culegere de date despre orice persoana suspectata de acte teroriste. Puterea executiva putea actiona in domenii pentru care altadata trebuia sa aiba acordul puterii judecatoresti. Cu aceasta lege la indemina, in 2002 este infiintat un nou minister: Departamentul Securitatii Patriei. Sub umbrela acestuia s-au adunat zeci de institutii: servicii de informatii, serviciul de imigrare, directia federala de transport, ramuri din cercetare, sectii de lupta anti-drog, unitati de graniceri sau forte de interventie rapida.

Abuzuri in numele luptei cu teroristii

Cazurile care au tinut capul de afis sint legate de arestarea si condamnarea a doua grupuri de cetateni americani care fusesera antrenati in tabere teroriste in Afganistan, a unui presedinte de fundatie care stringea donatii pentru rebelii din Cecenia, si a unui afacerist din New York care a incercat sa cumpere lansatoare de rachete mobile de la un traficant din Londra. Cea mai mare condamnare insa, de 30 de ani de inchisoare, a primit-o un sot care si-a rapit si violat sotia. FBI a folosit Patriot Act pentru a accesa contul de e-mail al sotului fugar, date care au dus la capturarea lui. Au mai fost condamnati, tot in baza Patriot Act, o tinara care a incercat sa intoarca din drum un vas de croaziera pe care se afla, pentru ca i se facuse dor de prietenul ei (2 ani de inchisoare), si un pusti care a bruiat in repetate rinduri frecventa radio a politiei (8 ani de inchisoare).

Control la poseta

Administratia Bush a sustinut cu putere necesitatea legii si, mai mult, a pledat pentru ca prevederile sale sa devina definitive. Legea emisa in 2001 expira la sfirsitul acestui an, dar majoritatea republicana din Congres a introdus un nou proiect prin care atributiile sporite ale institutiilor executive federale devin permanente. Peste 300 de organizatii si asociatii americane au protestat fata de prevederile Patriot Act, care pun mai presus Guvernul de Justitie..

Politisti dispersati la intrarea in statiile de metrou din New York au perchezitionat prin sondaj bagajele calatorilor. Cine refuza sa se supuna controlului nu i se permitea accesul la trasportul public. Citeva zeci de calatori au tinut in schimb sa nu abdice de la dreptul lor constitutional de a nu li se scotoci prin geanta fara un mandat legal. Acele persoane au mers la serviciu pe jos sau cu taxiul.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.