Sase milioane de copii din Pakistan si-au vazut viata bulversata de inundatiile care au devastat tara lor de trei saptamani, ei fiind victimele cele mai vulnerabile ale celei mai grave catastrofe naturale din istoria tarii, relateaza AFP.

In scolile si colegiile transformate in adaposturi improvizate, in taberele de corturi instalate de-a lungul strazii, pot fi vazuti copii imobilizati de caldura, incolacindu-se din cauza durerilor de stomac sau agitandu-se pentru a gasi ceva de munca, informeaza MEDIAFAX.

"Sunt cele mai proaste zile din viata mea"
, povesteste Iltaz Begum, in varsta de 15 ani, care sufera de diaree la periferia plina de mal a Nowshera (nord-vest).


"Am fost nevoit sa imi las mama, oarba, fara ca cineva sa o supravegheze. Tatal meu a murit in urma cu doi ani", a declarat ea in mijlocul taberei de corturi instalate de Guvern, fara electricitate, infestata de muste si impregnata cu un miros puternic de excremente.

Iltaz nu este decat o picatura intr-un ocean de nevoi umanitare pe care ONU incearca sa le satisfaca multiplicandu-si apelurile la ajutor international.

Duminica, secretarul sau general, Ban Ki-moon s-a declarat "bulversat" de soarta refugiatilor pe care a mers sa ii vada in sudul tarii. "Multi si-au pierdut familiile si prietenii. Iar si mai multi dintre ei se tem ca rudele sa copiii lor nu au supravietuit", a subliniat el.

Sase milioane de copii au fost afectati de inundatii, potrivit lui Sami Abdul Malik, purtatorul de cuvant al UNICEF, care le distribuie biscuiti hipercalorici pentru a evita malnutritia.

"Este vorba despre salvarea de vieti. Copiii sunt in continuare vulnerabili. Ei nu isi pot controla setea si vor bea apa indiferent de unde, cu riscul de a se imbolnavi de diaree, holera sau alte boli", mentioneaza el.

  • Orfani traumatizati

Cei ramasi orfani in urma inundatiilor sau care au fost separati de parinti sunt traumatizati din punct de vedere psihologic, in afara de faptul ca sunt bolnavi.
Citeste si:
Ministrul de externe al Republicii Islamice Pakistan, Makhdoom...
Ministrul de externe al...

In apropiere de Sukkur (sud), Abdul Ghani, in varsta de 14 ani, si-a gasit refugiu intr-o tabara de corturi. Venit de la Karampur, un sat izolat, el are sapte frati. "Parintii nostri au murit in decurs de sase luni, anul trecut. Suntem doi, eu si unul dintre fratii mei, care muncim pentru a hrani familia".

"Viata era deja foarte dificila dar, acum, suntem condamnati. Surorii mele mai mici, care are patru ani, ii este foame si nu stiu ce sa fac si unde sa ma duc. Nimeni nu este acolo ca sa ne ajute", explica el.

"Suntem prea tineri, nimeni nu ne asculta si nici nu ne da atentie"
, sustine Shakeel Ahmed, in varsta de 15 ani, el insusi orfan, nevoit sa isi hraneasca trei frati mai mici.

La Nowshera (nord-vest), aproape 5.000 de sinistrati, dintre care 1.500 de copii, s-au refugiat intr-un colegiu, unde micutii alearga desculti si plang printre corturi.

Citeste si:
Copiii orfani, copiii nimănui. Un angajat al DGASPC Vrancea este...
Copiii orfani, copiii...

  • Copii bolnavi

Potrivit medicilor locali, majoritatea sufera de gastroenterita, boli de piele si deshidratare provocate de salinitate si virusuri.

Bushra Humayun, in varsta de 25 de ani, povesteste ca a nascut gemeni in tabara, ea avand deja sase copii impreuna cu sotul sau, care lucreaza cu ziua.

"Nu am mancat destul pentru a-mi putea hrani bebelusii, si au slabit putin", a declarat ea pentru AFP. Chiar inainte de a naste, ea a fost nevoita sa mearga trei kilometri pentru a gasi apa.

Pe fiul sau, in varsta de 12 ani, Haroon, il doare burta si are bratele si fata acoperite cu ciupituri de tantari. Casa lor a fost luata de ape, iar tabara saracacioasa este acum singurul lor orizont.

Pakistanul, izolat de inundatii

Bilantul inundatiilor din Pakistan


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.