Liderul socialistilor bulgari, Serghei Stanisev, care a esuat, saptamana trecuta in incercarea de a forma guvernul, a declarat ieri ca partidul sau nu se teme de alegeri anticipate, dar a adaugat ca este preferabila formarea unui guvern care sa conduca tara in UE.
Totusi, scenariul anticipatelor pare din ce in ce mai verosimil, in conditiile in care politicienii de la Sofia nu dau semne ca vor sa ajunga la un compromis. Dupa socialisti, care au castigat alegerile legislative din 25 iunie fara a avea majoritatea necesara formarii guvernului, a venit randul conservatorilor fostului Rege Simeon. El va fi mandatat, saptamana aceasta, de presedintele Gheorghi Parvanov, sa formeze guvernul, dar analistii nu mai cred in minuni si nu se asteapta ca Simeon sa convinga alte partide sa i se alature.

Uniunea Europeana priveste cu ingrijorare situatia politica de la Sofia si a cerut tuturor fortelor politice sa se inteleaga rapid asupra structurii guvernului, avertizand ca mai sunt multe de facut. Asemenea Romaniei, Bulgaria risca activarea clauzei de salvgardare, care amana cu un an momentul aderarii. Socialistii par sa se fi resemnat. Parlamentarul PSB Kostandin Paskalev a declarat ieri ca sunt 90% sanse ca Bulgaria sa adere la UE abia in 2008. Ca urmare a crizei politice, practic Bulgaria nu are nici o speranta sa intre in marea familie europeana in 2007, asa cum spera, a spus parlamentarul, citat de Sofia News Agency.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.