Tarile nordice ar putea insista, dupa raportul CE de marti, ca justitia ineficienta si coruptia din randul politiei si granicerilor romani si bulgari reprezinta un motiv de neincredere in capacitatea Bucurestiului si Sofiei de a administra granitele si de a emite vize, in vederea aderarii la Schengen.

Aceasta idee a fost vehiculata deja anul trecut, dar a fost scoasa in ultimul moment din versiunea finala a raportului Comisiei Europene, legarea aderarii la spatiul Schengen si la Zona euro de lupta impotriva coruptiei si crimei organizate fiind considerata prea mult, relateaza NewsIn.

Noul raport al CE, dat publicitatii marti, nu mentioneaza sistemul Schengen. "Va depinde de Consiliul (de ministri, care reprezinta statele membre - n.red.) sa traga concluziile. Pot, daca vor, dar va fi o decizie politica", a declarat un oficial UE pentru EUobserver.

Din punctul de vedere al europarlamentarului german de dreapta Ingeborg Grassle, aceasta ar fi concluzia logica, in special in condiitile in care inghetarea fondurilor UE nu mai reprezinta o metoda eficienta.

"Cele doua tari au deja o rata foarte scazuta de absorbtie a fondurilor UE. Nu le ajutam inghetand bani. Dar sper ca Consiliul va citi acest raport si il va lua in considerare in ceea ce priveste Schengen", a explicat ea.

Comisia Europeana a criticat din nou Romania si Bulgaria pentru coruptia persistenta, fraudele vizand fondurile publice, sistemul judiciar si politia ineficiente. Cele mai noi state membre UE nu dispun de instrumentele adecvate pentru "a se asigura ca fondurile publice sunt aparate impotriva conflictelor de interese, fraudelor si coruptiei", potrivit rapoartelor.

De asemenea, achizitiile publice din cele doua tari sunt dominate de "favoritism politic", regulile in permanenta schimbare permit coruptia, iar conflictele de interese sunt rareori urmarite de autoritatile judiciare, cu atat mai mult cu cat politistii si judecatorii primesc adesea mita, se arata in rapoarte.

CE catre Romania: Corectati legea ANI!

Basescu, suparat: CE ne-a facut praf, Parlamentul la raport!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.