Belgia a preluat joi, fara fast, presedintia UE timp de sase luni, in care se va stradui sa ajute blocul european sa iasa din criza economica, in pofida problemelor sale de pe scena politica interna.
Aflata pentru a douasprezecea oara in fruntea Uniunii, Belgia minimalizeaza impactul pe care l-ar avea chestiunile interne asupra capacitatii sale de a gestiona afacerile europene si isi propune sa redea Europei increderea si dinamismul. In Belgia, au loc in prezent discutii pentru formarea unui nou guvern, dupa alegerile de la jumatatea lunii iunie, scrie NewsIn.

Echipa premierului Yves Leterme, care si-a prezentat demisia de trei ori in ultimii trei ani, va asigura deocamdata presedintia blocului, in conditiile in care rezultatele alegerilor din iunie au alimentat ingrijorarea in legatura cu unitatea tarii. In timp ce autoritatile belgiene dau asigurari ca totul este bine pregatiti si ca Uniunea Europeana nu va avea de suferit in timpul presedintiei sale, actualul ministrul de finante, Didier Reynders, a declarat ca ar prefera ca guvernul in exercitiu sa ramana in functie pana la sfarsitul anului, relateaza Sofia News Agency.

"Pentru Europa este mai bine sa continue astfel" pana la sfarsitul anului, a spus el intr-un interviu dat publicitatii joi de posturile franceze de televiziune. "Dar ma uit si la situatia din Belgia, iar cu cat mai repede va di un guvern in Belgia, cu atat mai bine", a precizat Reynders.

Oricum, regatul, una dintre tarile fondatoare ale UE, a promis o presedintie "modesta", ce va oferi mai mult spatiu de miscare decat Spania pentru primul presedinte al Consiliului European, fostul premier belgian Herman Van Rompuy, si pentru sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton. De altfel Belgia si-a impus ca obiectiv sa aplice cu strictete Tratatul de la Lisabona, care a intrat in vigoare in decembrie 2009.

Si formarea unui corp diplomatic al UE - Serviciul european de actiune externa - care sa o sustina pe Ashton, va reprezenta o prioritate cheie pentru belgieni. Pe plan economic, noua presedintie UE intentioneaza sa accelereze discutiile privind inasprirea reglementarii fiscale si privind o guvernare economica a Europei.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

De asemenea, Reynders intentioneaza sa aduca in prim plan posibilitatea unei armonizari fiscale si a politicii industriale comune. Premierul interimar Yves Leterme a spus ca pentru cetatenii europeni si pentru companiile europene este vitala relansarea cresterii economice, o crestere economica anuala de cel putin 2%. Joi nu sunt planificate ceremonii pentru a marca inceputul presedintiei belgiene a UE, dar o serie de evenimente vor avea loc in weekend.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.