Presedintele interimar al tarii e ingrijorat: instabilitatea poate aduce la putere "un Hitler al Irakului"

Lipsa de stabilitate pe termen lung in Irak poate aduce la putere la Bagdad "un Hitler al Irakului", a declarat presedintele interimar al acestei tari, Ghazi Yawar, citat de Reuters. Seful statului irakian a amintit ieri ca Irakul se afla de peste un an intr-o stare in care atentatele si rapirile au devenit lucruri aproape comune, care ii fac pe cetatenii irakieni sa simta o stare de umilire si dezamagire. "Acest lucru ar putea crea, pe termen lung, conditii pentru ca un Hitler irakian sa poata ajunge la putere, dupa cum s-a intamplat in urma infrangerii Germaniei si a umilirii germanilor in Primul Razboi Mondial", a avertizat presedintele irakian Ghazi Yawar.

In Irak urmeaza sa aiba loc alegeri generale la sfarsitul lunii ianuarie, iar printre zecile de formatiuni care vor participa se numara numeroase partide radicale puternice care sustin lideri radicali, sunniti sau siiti.

SUA, vinovate de terorismul din Irak

Intr-un interviu acordat postului BBC, presedintele irakian a apreciat ca Statele Unite si Marea Britanie au facut o greseala uriasa prin desfiintarea Armatei irakiene, imediat dupa "debarcarea" lui Saddam Hussein. Ghazi Yawar a declarat ca dezmembrarea Armatei irakiene a creat un vacuum in cadrul caruia au aparut miscarile teroriste din Irak. Astfel, o data cu loialistii lui Saddam, mii de persoane cu un "trecut curat" au fost date afara din structurile de forta ale Irakului printr-o simpla semnatura, a declarat presedintele irakian. "In mod clar, dizolvarea Ministerului Apararii si a Ministerului de Interne a fost o uriasa eroare. Trebuie sa aducem inapoi in structurile de securitate pe o parte din ofiterii militari cu un dosar curat, ca si pe politistii cu un dosar curat", a declarat Ghazi Yawar. Presedintele irakian a declarat ca securitatea in Irak va putea fi garantata numai atunci cand aceasta tara va avea in componenta numai "forte irakiene 100 la suta eficiente".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.