Circa 250.000 de dosare ale victimelor represiunilor politice din perioada sovietica continua sa fie secrete in R. Moldova, fiind pastrate de Ministerul de Interne sau de Serviciul de Informatii si Securitate.

Circa 170.000 de dosare se pastreaza in depozitul special de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) si se refera la persoanele care au fost deportate, iar 80.000 sunt depozitate la Serviciul de Informatii si Securitate (SIS), sustine Mihai Tasca, doctor in drept, secretarul Comisiei pentru studierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova.

Potrivit lui Mihai Tasca, dosarele celor condamnati politic se pastreaza in depozitul special arhivistic de la SIS. De regula, acestia au un dosar penal in baza caruia au fost judecati si condamnati. Dosarele celor deportati (1940-1941, 1949, 1951) se afla in depozitul special de la MAI. Anumite informatii privind persoanele supuse represiunilor politice se pastreaza si la Arhiva Nationala, relateaza portalul UNIMEDIA, citat de NewsIn.

"SIS si MAI, in fond, nu sunt deschise pentru a furniza informatii", a conchis Tasca. Potrivit secretarului Comisiei pentru studierea si aprecierea regimului comunist totalitar din RM, cele doua institutii ingradesc accesul la dosarele pastrate in fondurile speciale. "Aceste dosare nu au caracter personal, ele au fost intocmite de o institutie de stat, gen NKVD, si in asemenea cazuri statul nu poate impune obligativitatea ca doar persoanele vizate in ele si descendentii lor sa le poata vedea. Sunt dosare publice, la care trebuie sa aiba acces orice cetatean", sustine Mihai Tasca.

Avocatul Alexandru Postica spune ca este necesara transmiterea acestor dosare la Arhiva Nationala, pentru a face liber accesul la ele, iar ulterior urmeaza sa fie creat un institut de studiere a crimelor comunismului, care sa le preia.

"Multe dosare sunt intr-o stare deplorabila. In plus, am observat ca de-a lungul anilor unele se subtiaza sau chiar au fost distruse. De aceea se impune implementarea unui program de stat pentru restabilirea documentelor si digitalizarea lor"
, a subliniat Tasca in cadrul unei dezbateri organizate de Clubul Jurnalistilor de Investigatii.

Postica afirma ca unele persoane deportate nici astazi nu isi cunosc drepturile, nu au anumite inlesniri speciale. El spune ca este necesara implementarea unor programe de protectie sociala pentru aceste persoane. Avocatul pledeaza, de asemenea, pentru modificarea legislatiei actuale in ceea ce priveste restituirea averilor nationalizate.

Citeste si:
Merkel: Vom ajuta R. Moldova. UE ii va oferi un ajutor substantial
Merkel: Vom ajuta R. Moldova....

In Republica Moldova sunt circa 100.000 de victime ale deportarilor. Procesul de reabilitare continua. Anumite documente nu s-au pastrat, altele au fost distruse, iar victimele sunt nevoite sa mearga in judecata sa dovedeasca ca au fost supuse represiunilor politice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.