Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, l-a decorat post-mortem pe Valeriu Boboc, unul dintre tineri care si-au pierdut viata in timpul protestelor din 7 aprilie 2009, cu Ordinul Republicii, cea mai inalta distinctie a tarii, relateaza Unimedia.

Valeriu Boboc, un tanar in varsta de 23 de ani, a decedat, potrivit expertilor internationali, in urma loviturilor primite in seara protestelor din 7 aprilie.

Familia considera ca tanarul a murit dupa ce a fost batut cu cruzime de catre politie, deoarece corpul era plin de vanatai. Versiunea initiala a politiei a fost ca tanarul s-ar fi intoxicat cu fum in timpul actiunii de protest din 7 aprilie. Ulterior, o expertiza internationala a demonstrat ca Valeriu Boboc a decedat in urma loviturilor.

Mai multe persoane au spus ca au vazut cum Valeriu Boboc a fost omorat in bataie de politisti. La Chisinau este asteptat pentru a depune marturii Damian Hancu, un tanar care este student in Franta si care in acea noapte s-a aflat in Piata Marii Adunari Nationale.

La 23 martie, fostul presedinte Vladimir Voronin a afirmat ca Valeriu Boboc, tanarul de 23 de ani care a decedat in violentele din aprilie 2009, a fost lovit si aruncat peste geam, de la etajul 3 sau 4 al Parlamentului. "L-au gasit sub peretele Parlamentului, atunci, seara, cand se verificau cladirile", a declarat Vladimir Voronin la emisiunea In PROfunzime de la ProTV Chisinau. [Chisinau: MAI a fost implicat total in masacrul din 7 aprilie]

Presedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, si primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, au prezentat saptamana trecuta, intr-o conferinta de presa, imagini cu atacul politiei din noaptea de 7 aprilie 2009 si loviturile aplicate protestatarilor, in randul carora se presupune ca era si Valeriu Boboc.

In imagini apar politisti in civil, care lovesc protestatarii cu picioarele. "Printre cei doi care stau jos presupun ca se afla si Valeriu Boboc", a declarat Ghimpu. Imaginile au fost surprinse de o camera de supraveghere de pe cladirea Guvernului noaptea tarziu, cand in Piata ramasesera doar cateva sute de tineri.

Serviciul Procuraturii generale a anuntat ieri ca un colaborator al Comisariatului general de Politie, banuit de uciderea lui Boboca fost retinut.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.