Circa 12 milioane de olandezi sunt chemati miercuri la urne, pentru a-si alege reprezentantiii din 393 de consilii locale, intr-un scrutin test, cu trei luni inainte de alegerile legislative anticipate din 9 iunie.

Sectiile de vot s-au deschis la ora locala 7.30 (8.30 ora Romaniei) si se vor inchide la 21.00 (22.00 ora Romaniei). Cateva sectii de vot instalate in cadrul "noptii alegerilor" s-au deschis inca de la miezul noptii, potrivit AFP, citata de NewsIn.

In acest scrutin pe liste, alegatorii folosesc buletine de vot de hartie, pe care isi marcheaza alegerea cu un creion rosu.

Primarii adjuncti sunt alesi de consiliile locale, care vor propune primarii, numiti de regina Beatrix.

La alegerile locale din 2006, PvdA (laburisti), al fostului ministru de finante Wouter Bos, a castigat detasat cu 23,45% din voturi, devansand formatiunea crestin-democrata a premierului demisionar Jan Peter Balkenende (16,83%).

Partidul pentru Libertate al deputatului de extrema-dreapta, Geert Wilders, care a obtinut 16,7% din sufragii la alegerile europarlamentare din iunie 2009, prezinta liste in doua orase - la Haga, unde se afla sediul Guvernului, si la Almere, un oras cu 187.000 de locuitori situat la est de Amsterdam.

Victima a disensiunilor privind o eventuala prelungie a misiunii trupelor olandeze din Afganistan, guvernul de coalitie condus de Balkenende a cazut in 20 februarie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.