Mihai Ghimpu, presedintele Parlamentului de la Chisinau, a declarat ca nu vor avea loc alegeri parlamentare in toamna lui 2010, iar Marian Lupu va deveni presedintele R. Moldova pana la sfarsitul anului, potrivit Europa Libera.

Ghimpu a mai spus ca nu exclude posibilitatea ca alegerea presedintelui sa fie facuta de populatie si nu de parlamentari, argumentand ca, potrivit sondajelor de opinie, 70% dintre cetatenii Republicii Moldova doresc sa isi aleaga presedintele prin vot direct. Mihai Ghimpu a mentionat ca personal il va vota pe Marian Lupu in oricare din aceste doua variante, relateaza portalul de stiri UNIMEDIA, citat de NewsIn.

Referitor la alegerile parlamentare anticipate, Ghimpu a precizat ca liderii Aliantei pentru Integrare Europeana nu au ajuns inca la o concluzie. In context, Ghimpu a adaugat ca Partidul Comunistilor nu va mai avea majoritate in Parlament si ca, astfel, comunistii nu vor mai putea sa revendice postul de presedinte al Legislativului.

La 1 decembrie, Mihai Ghimpu, care detine si functia de presedinte interimar al Republicii Moldova, a initiat, printr-un decret prezidential, o reforma constitutionala ce ar putea duce la adoptarea unei noi Constitutii a R. Moldova care sa prevada alegerea sefului statului prin vot direct de catre populatie. Mihai Ghimpu a constituit o comisie pentru reforma constitutionala "care va identifica si va solutiona lacunele din actuala Lege suprema a statului", ale carei prevederi sunt pe cale sa duca pentru a doua oara in acest an la dizolvarea Parlamentului.

In plus, ar urma, intr-o prima etapa, sa fie modificata procedura de alegere a sefului statului, astfel incat Parlamentul actual sa poata alege presedintele cu 50% plus un deputat si presedintele PD-ului, Marian Lupu, sa fie ales presedinte, astfel fiind indeplinite toate intelegerile convenite in interiorul Aliantei pentru Integrare Europeana. Mihai Ghimpu a declarat ca personal opteaza pentru elaborarea unui nou text al Constitutiei, care sa fie adoptat printr-un referendum national, iar punctul sau de vedere este sustinut de majoritatea expertilor in drept constitutional consultati.

La 7 decembrie, Parlamentul de la Chisinau a epuizat ultima posibilitate de a alegere seful statului, esecul fiind provocat de Partidul Comunistilor, care a refuzat sa-l sustina pe candidatul coalitiei majoritate liberal democrate, Marian Lupu. Alianta pentru Integrare Europeana detine doar 53 de mandate din cele 61 necesare votarii sefului statului. Constitutia moldoveana nu prevede in acest caz solutii de iesire din criza, astfel incat Republica Moldova se afla pentru a doua oara intr-un singur an in fata perspectivei dizolvarii Parlamentului si a unor alegeri anticipate noi. Reforma constitutionala este vazuta de expertii in drept constitutional drept unica sansa de evitare a unor noi alegeri anticipate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.