Liderul Uniunii Crestin-Democrate (CDU) din Germania, Angela Merkel, si-a reafirmat sustinerea pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana. Conditia esentiala - invocata de Merkel dupa cum au facut-o majoritatea oficialilor europeni - pentru finalizarea procesului de integrare, este indeplinirea tuturor criteriilor de aderare. Avand in vedere ca Merkel s-a pronuntat in repetate randuri contra unei extinderi a UE spre Est, declaratia ei de joi, facuta in cadrul unei intalniri cu corespondentii straini acreditati la Berlin, surprinde.

Mai mult decat atat, candidata crestin-democratilor la alegerile din toamna pentru Cancelaria Germaniei a sustinut, potrivit Radio Romania International, ca nu a cerut niciodata reconsiderarea pozitiei fata de Romania si de Bulgaria dupa respingerea Constitutiei Europene din Franta. "Romania si Bulgaria nu trebuie sa sufere doar pentru ca francezii au anumite nemultumiri legate de Uniunea Europeana", a spus Angela Merkel. Trebuie reamintit insa ca liderul CDU, impartasind frica francezilor de potentiala migratie a unui val de "romani ieftini" spre Vest, a cerut cancelarului Schroeder renegocierea Tratatului de aderare a Romaniei.

Merkel a catalogat masurile de protectie luate de cancelarul Schroeder in ceea ce priveste restrictiile de a lucra pe teritoriul Germaniei (pentru cetatenii viitorului val de aderare), ca fiind prea slabe. La intalnirea cu presa straina din capitala germana, liderul CDU s-a delimitat totusi de posibilitatea unei aderari automate a celor doua candidate in anul 2008.

"Este problematic sa afirmi, ca, daca Bulgaria si Romania nu indeplinesc la 1 ianuarie 2007 criteriile de aderare, atunci devin membre la 1 ianuarie 2008", a spus Angela Merkel. Afirmatia aceasta nu face decat sa sporeasca temerile privind amanarea aderarii noastre, potrivit altor politicieni CDU, posibil si cu mai mult de doi ani.

Referitor la aderarea Turciei la UE, politicianul conservator pastreaza linia generala a scenei politice europene, propunand un "parteneriat privilegiat" cu aceasta tara, in locul unei aderari depline. In acest sens, Merkel a avertizat Uniunea Europeana, asupra faptului, ca inceperea negocierilor cu Ankara stabilita pentru data de 3 octombrie - in contextul in care in mai multe state membre exista o majoritate, care se opune aderarii Turciei - risca sa creeze asteptari nerealiste.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.