Inaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, Catherine Ashton, a facut din crearea unui nou serviciu diplomatic european o prioritate, dar punerea pe picioare a acestuia este miza unui conflict de culise la Bruxelles, privind cine va avea controlul.

"Prima mea mare misiune este crearea unui nou serviciu diplomatic al secolului al XXI-lea, unic in Europa si care va arata pe teren, peste tot in lume, ce este Europa", a spus Catherine Ashton intr-un interviu acordat AFP.

Acest "serviciu european pentru actiune externa" se vrea una dintre principalele inovatii ale Tratatului de la Lisabona, precum si "forta de atac" a lui Ashton. Institutia urmeaza sa aiba mai multe miii de angajati, atat la Bruxelles, cat si in reprezentantele din strainatate.

Conform NewsIn, ideea este reunirea, sub acelasi drapel european, a unor diplomati provenind din diferite tari membre UE, precum si functionari europeni, avand ca obiectiv limitarea, pe cat posibil, a diviziunilor dintre europeni.

Insa gasirea unui echilibru se dovedeste o problema. Statele, in special cele mari, vor sa se asigure ca vor avea o influenta importanta.
In fata celor ingrijorati de aparitia unei diplomatii europene prea autonome, Inatul reprezentant da asigurari ca "nimic nu le va fi retras statelor membre". "Este vorba despre a face lucrurile pe care le putem realiza mai bine impreuna", afirma ea.

Ashton recunoaste ca exista opinii diferite intre diveresle parto privind acest serviciu si urmeaza sa prezinte, pana la sfarsitul lui aprilie, o propunere detaliata in acest sens.

Statele membre nu sunt de acord intre ele pentru ca o parte dintre cele mici se tem ca vor ramane in umbra celor mari, a caror diplomatie nationala a fost afirmata deja, in special in ceea ce priveste impartirea posturilor cheie.

La randul sau, Comisia Europeana se teme de o influenta prea mare a diplomatilor nationali. Sustinuta de Parlament, CE intentioneaza si sa pastreze controlul asupra bugetului mai multor politici importante, precum ajutorul pentru dezvoltare.

"Statele vor sa aiba rolul lor de jucat, Comisia il vrea pe al ei, trebuie pus totul in comun", a subliniat Ashton.

Britanica este si Inalt reprezentant pentru politica de securitate a UE. Dar, in materie de politica comuna a apararii, ea este prudenta, cu riscul de a fi acuzata ca imbratiseaza pozitiile traditionale ale tarii sale de origine in acest sens.

Ea intentioneaza in special sa gaseasca o cale de imbunatatire a coordonarii in cercetare si dezvoltare, precum si in furnizarea de echipamente. Si isi confirma scepticismul fata de ideea unui cartier general european la Bruxelles, o idee sustinuta de mai multi ani de Franta.

"Sunt inca departe de a avea o idee privind catre ce ne putem indrepta" in materie de politica comuna a apararii, apreciaza ea, in conditiile in care Tratatul de la Lisabona autorizeaza "cooperarile consolidate" intre state in domeniul apararii.

Intr-un raport guvernamental care urmeaza sa fie publicat miercuri, potrivit Financial Times, Marea Britanie insista asupra importantei unei politici europene comune in materie de securitate si aparare, pentru a-si pastra rolul pe scena mondiala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.