Fostul premier britanic Tony Blair a asigurat vineri, in fata comisiei de ancheta pentru Irak, ca a decis sa participe la razboi pentru ca Saddam Hussein incalca rezolutiile ONU, relateaza AFP.
Intrebat de comisia prezidata de John Chilcot despre un interviu pentru BBC News difuzat in decembrie, Blair a negat ca ar fi vorbit despre "schimbarea regimului" in acest interviu, care a relansat polemica despre adevaratul scop al participarii britanice la acest conflict.

"Nu am folosit cuvintele 'schimbare de regim' in acest interviu si nu am avut niciodata intentia de a schimba acest lucru pentru a justifica razboiul"
, a adaugat Blair. "Tot ce am spus este ca nu se poate descrie natura amenintarii in acelasi mod, daca am fi stiut pe atunci ceea ce stim acum", faptul ca nu au fost gasite arme de distrugere in masa in Irak, a sublinat el.

Acest interviu nu prezinta "nicio schimbare de pozitie", a spus Blair. "Pozitia era ca aceasta este abordarea ce trebuie urmata, cea a rezolutiilor ONU privind armele de distrugere in masa" pentru justificarea razboiului. "Acesta a fost argumentul. A fost atunci si ramane si astazi", a explicat Blair.

Fostul premier britanic Tony Blair a negat de asemenea ca ar fi incheiat in aprilie 2002 un acord secret cu presedintele american George W. Bush in favoarea unei actiuni militare in Irak. Totusi, martori audiati de comisia Chilcot au sugerat ca Blair i-a promis lui Bush sustinere militara. Dar fostul premier a negat existenta oricarui acord secret si a sustinut ca i-a spus interlocutorului sau numai ca va fi alaturi de el, daca diplomatia va esua, relateaza NewsIn.

De asemenea, fostul premier a subliniat ca a spus intotdeauna ca Occidentul ar trebui sa raspunda la amenintarea reprezentata de presedintele irakian Saddam Hussein, dar a insistat asupra faptului ca raspunsul necesar era deschis la discutie.

"Ceea ce spuneam - si nu spuneam in privat, spuneam public - era: <<Vom fi cu voi pentru a face fata si a rezolva aceasta amenintare'>>, a afirmat fostul premier britanic. "Modul de a actiona in acest dosar era deschis" la dezbateri, a adaugat el.

Rugat de membrii comisiei sa se gandeasca ce ar fi putut intelege presedintele Bush din discutia lor, Blair a raspuns: "Cred ca ce a retinut a fost exact ce trebuia sa inteleaga, adica faptul ca, daca se ajungea a actiune militara, pentru ca nu exista niciun mijloc de a rezolva acest lucru pe cale diplomatica, vom fi alaturi de el". "Faptul este ca forta este intotdeauna o optiune", a adaugat el. "Ceea ce s-a schimbat dupa (atentatele - n.red.) din 11 septembrie era ca, daca era necesar si daca nu exista niciun alt mijloc de a pune capat acestei amenintari, trebuia sa il inlaturam" pe Saddam Hussein, a explicat Blair.

Fostul premier a admis ca Marea Britanice accepta ca nu exista nicio legatura intre Saddam Hussein si reteaua al-Qaida. Dar a dat asigurari ca este convins ca, daca Saddam Hussein ar fi putut sa isi continue programul de construire de arme de distrugere in masa, Occidentul ar fi suferit consecintele.

Blair a fost intrebat de BBC daca ar fi implicat tara in razboi in martie 2003 chiar daca ar fi stiut ca Saddam Hussein nu avea astfel de arme. "As fi continuat sa cred ca este just sa fie rasturnat de la putere. Evident, am fi dezvoltat si folosit alte argumente cu privire la natura amenintarii", a raspuns el.

Blair a inceput audierea cu intrebari despre regimul Saddam dupa atentatele din 11 septembrie 2001. "Dupa acea perioada opinia mea era ca nu ne putem asuma riscuri cu aceste chestiuni", a spus el. "Ni s-a spus ca acesti oameni ar folosi arme chimice sau biologice sau nucleare, daca le-ar putea obtine. Acest lucru a schimbat complet evaluarea riscurilor reprezentate de state ca Irak, Iran, Libia", a argumentat Blair.

Cateva sute de persoane s-au strans in aceasta dimineata in fata centrului de conferinte din Londra, unde Tony Blair depune marturie in ancheta asupra angajamentului britanic din Irak.

Paziti de 100 de politisti, manifestantii purtau pancarte pe care scria "Bliar" (joc de cuvinte intre "Blair" si "liar", "mincinos" in limba engleza). Cativa manifestanti au defilat cu mainile vopsite in rosu si arborand masti cu fostul premier, purtand un sicriu cu inscriptia "pretul sangelui".

Unii manifestanti erau afiliati grupurilor pacifiste, altii campaniei pentru dezarmare nucelara sau miscarilor anarhiste. Au fost prezente si rude ale familiei militarilor morti in Irak.

Protestatarii scandau "Tony Blair, unde esti, vrem sa aruncam un pantof in tine!".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.