Dupa atentatele cu bomba din Cecenia si Daghestan din ultimele luni, in urma carora zeci de soldati rusi au fost ucisi, Kremlinul este hotarit sa suplimenteze trupele dislocate in Caucazul de Nord.

Kremlinul a decis sa faca ordine in republicile rebele. In lunile ce vin, trupele ruse din regiunile caucaziene ca Cecenia si Daghestan vor fi suplimentate considerabil, informeaza cotidianul "Nezavisimaia Gazeta", citat de Rompres. Mobilizarea seamana cu un teatru de razboi. Acolo unde, de exemplu, a stationat un batalion de 600 de oameni, acum va fi amplasata o unitate de 2.000 de militari. Regiunile vizate sint Krasnodar, Daghestan, Karaceaevo-Cerkesia, Kabardino-Balkaria si Kalmikia. Procesul de redislocare va fi finalizat la sfirsitul anului viitor.

Actiunea este in conformitate cu decretul privind noile functii si atributii ale trupelor de Interne, emis in luna iunie de presedintele Vladimir Putin. Pina in 2006, conducerea operatiunilor din Cecenia va trece complet in subordinea Ministerului de Interne.

Terorism in Daghestan

Republica musulmana vecina cu Cecenia, Daghestanul a fost scena a peste 70 de atentate teroriste in acest an, care s-au soldat cu peste 30 de victime. In ultimul incident ce a avut loc la inceputul lunii iulie in capitala Mahacikala au murit 12 soldati din trupele speciale ruse, peste alte 20 de persoane fiind ranite grav.

Autoritatile au declarat ca responsabil pentru atentatul cu bomba este Rasul Makasaripov, liderul organizatiei "Sariat", care ar fi stat si in spatele uciderii a doi ministri din Daghestan, in luna februarie a acestui an. Ca urmare, Makasaripov a fost lichidat de catre politie in cursul unei descinderi a fortelor de ordine la domiciliul sau. Intr-o analiza publicata de Reuters, Republica Daghestan este considerata "al doilea front in razboiul rus care se extinde in Daghestan".

Tara muntoasa si cu iesire la Marea Caspica, avind bogate resurse de petrol si gaz, Daghestanul are o populatie de doua milioane de locuitori care vorbesc mai multe dialecte. Cu o rata a somajului de 60%, fana-tism religios si tensiuni interetnice, mica republica caucaziana ofera conditiile perfecte pentru conflicte de lunga durata de genul celor din tara vecina, Cecenia.

Cecenii ii intimpina pe rusi cu bombe

O coloana de patru tancuri si mai multe camioane a fost atacata ieri de rebelii ceceni, patru soldati rusi fiind ucisi si un al cincilea ranit, informeaza RIA Novosti. Pe un site al rebelilor ceceni, cifra victimelor din rindul militarilor rusi se ridica la 20.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.