In plina dezbatere asupra necesitatii de a inmulti scannerele corporale pe aeroporturi, Parlamentul European va scoate la vanzare sase astfel de aparate, pe care le-a achizitionat in 2002 cu 720.000 de euro, dar pe care nu le-a utilizat niciodata, a declarat marti un deputat.

Cele sase scannere vor fi puse in vanzare in cadrul unei cereri de oferta care va fi publicata la 15 ianuarie in ziarul oficial al Uniunii Europene, a afirmat secretarul general al Parlamentului, Klaus Welle, intr-o scrisoare adresata eurodeputatului german Markus Ferber, informeaza NewsIn, citand AFP.

Persoanele interesate de aceste aparate - care stau nefolosite de sapte ani in depozitele Parlamentului la Strasbourg, Bruxelles si Luxemburg - vor putea depune ofertele pana la 6 februarie.

Despre existenta acestor scannere s-a aflat abia in decembrie 2008. Aparatele fusesera achizitionate dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, dar nu au fost niciodata utilizate, cu atat mai mult cu cat numerosi parlamentari nu si-au ascuns niciodata rezervele in ceea ce priveste folosirea lor. Deputatii spun ca folosirea acestor sisteme ar putea reprezenta o atingere adusa drepturilor la viata privata, pentru ca permit vizualizarea inclusiv a organelor genitale ale persoanei scanate.

In octombrie 2008, Parlamentul a cerut Bruxelles-ului studii privitoare la impactul economic, etic si asupra sanatatii umane pe care l-ar avea acest tip de scannere.

Mai multe tari europene vor introduce mai multe scannere corporale pe aeroporturi dupa atentatul esuat din ziua de Craciun asupra cursei Amsterdam-Detroit, insa aceasta tehnologie indiscreta nu se bucura de unanimitate in UE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.