Dupa trei luni de doliu, stralucirea a pus din nou stapanire pe Monaco. Principatul a imbracat straie de sarbatoare alb-rosii, pentru a marca asa cum se cuvine ascesiunea la tron a printului Albert al II-lea, mostenitorul lui Rainier al III-lea. Ieri dimineata, calmul domnea la Monaco, in contrast vizibil cu obisnuita agitatie cotidiana. Disparusera ambuteiajele obisnuite de la intrarea in oras, iar cei peste 20.000 de salariati navetisti din Franta si Italia au fost liberi. 12 iulie 2005 a fost declarata de statul monegasc zi de sarbatoare. O sarbatoare "in familie", la care au fost invitati toti cei aproximativ 32.000 de locuitori ai fascinantului principat. O alta ceremonie, mai solemna, va avea loc la 19 noiembrie, la aceasta urmand sa participe sefi de stat si de guvern din toata lumea.

Printul Albert al II-lea are misiunea dificila de a continua politica tatalui sau, considerata de multi vizionara. Actuala bunastare a principatului - a carui cifra de afaceri atinsese anul trecut 10 miliarde de euro - se datoreaza in mare masura fostului suveran. In 1949, cand a urcat pe tron, la varsta de 25 de ani, Monaco era intr-o stare jalnica. Doua evenimente spectaculoase au contribuit la rasturnarea situatiei in favoarea micului principat.

Primul a fost casatoria lui Rainier, in 1956, cu actrita hollywoodiana Grace Kelly. Casnicia, curmata de moartea tragica a lui Grace, intr-un accident de masina, in 1982, a fost perceputa si ca o veritabila campanie de promovare a lui Rainier. Al doilea moment de cotitura in istoria moderna a principatului a fost ajutorul primit de principele Rainier din partea familiei monegasce Pastor, al carei geniu, dublat de curaj, in materie de investitii imobiliare au stat la baza dezvoltarii miraculoase a principatului.

Albert al II-lea si-a inceput domnia promitand ca va lupta impotriva spalarii banilor, flagel care inca mai umbreste imaginea principatului. Intr-un interviu televizat, Albert a negat acuzatiile potrivit carora principatul este un paradis fiscal pentru cei bogati, iar autoritatile ar tolera spalarea banilor. "Poate ca nu am fost suficient de vigilenti", a spus printul. El a insistat ca obiectivul sau prioritar este sa demonstreze ca Monaco nu este un refugiu mafiot pentru bani murdari.

Dincolo de sarcinile oficiale, Albert trebuie sa-si faca ordine si in viata personala. Poreclit "Printul Playboy" pentru numeroasele legaturi amoroase cu nume dintre cele mai sonore, printul burlac la 47 de ani a spus ca are de gand sa se insoare, fara a da detalii. "M-am complacut in acest celibat prelungit, dar fiti sigur ca ma voi insura", a spus Albert, in fata camerelor de filmat. El a recunoscut recent ca este tatal unui baietel de aproape doi ani, Alexandre, nascut in urma unei relatii de cinci ani cu o stewardesa de origine togoleza. "Tot ce pot sa va spun este ca l-am recunoscut pe fiul meu, in fata unui notar, in urma cu aproape doi ani si imi respect obligatiile fata de el". Alexandre nu a participat ieri la ceremoniile oficiale de la Monaco, printul insistand sa il tina departe de ochii presei. Potrivit Constitutiei monegasce, Alexandre nu va putea accede la tron. Se pare ca Albert nu a scapat de dureri de cap. El a declarat public ca se asteapta sa fie confruntat cu noi cereri de recunoastere a paternitatii. "Stiu ca exista si alte persoane 'la coada>>. Voi raspunde cand va fi cazul", a declarat printul domnitor, refuzand sa spuna mai multe.

Pentru familia Grimaldi, scandalurile de acest gen sunt destul de obisnuite. Surorile lui Albert - Caroline si Stephanie - au tinut adesea primele pagini ale tabloidelor din cauza aventurilor amoroase.

700 de ani de domnie a dinastiei Grimaldi

Familia Grimaldi, originara din Genova, s-a stabilit pe "Faleza" in 1297. In 1911, Principatul adopta Constitutia, in timpul domniei printului Albert I. Fiul sau, Louis II, generalul francez, i-a succedat la tron in 1922. Putin inainte de moartea sa, in 1949, nepotul lui, Rainier al III-lea, a preluat fraiele principatului. Potrivit unor modificari ale legii fudamentale operate de principele Rainier al III-lea, daca Albert nu va avea un fiu legitim, ii va urma la tron sora lui, Caroline de Hanovra (48 de ani). Urmatorii succesori sunt copiii Carolinei: Andrea Casiraghi (nascut in 1984), Pierre Casiraghi, Charlotte Casiraghi si printesa Alexandra de Hanovra. Apoi sora mai mica a Carolinei, Stephanie (40 de ani) si copiii ei legitimi: Louis Ducruet si Paul Ducruet.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.