Serbia a decis sa-si depuna candidatura la Uniunea Europeana, a anuntat premierul sarb Mirko Tvetkovici, exprimandu-si speranta ca acest demers va putea fi facut pana la sfarsitul anului, informeaza AFP.

"Guvernul sarb a decis (...) sa depuna candidatura la UE. Asteptam acum ca Suedia (tara aflata la presedintia UE pana la 31 decembrie - n.r.) sa ne spuna cand va putea fi depusa oficial aceasta candidatura", a declarat Tvetkovici.

O tara care isi depune candidatura la UE transmite aceasta cerere tarii care asigura presedintia UE. Aceasta, la randul ei, o transmite statelor membre ale Uniunii, care vor decide in decursul de timp pe care il doresc si in unanimite, sa o transmita pentru avizare Comisiei Europene. De la 1 ianuarie 2010, presedintia semestriala a UE va fi preluata de Spania.

Potrivit ziarelor sarbe de sambata, presedintele sarb, Boris Tadici, s-ar putea duce la Stockholm la inceputul saptamanii viitoare.

Consiliul sarb pentru Integrare Europeana, ce ii reuneste pe responsabilii care se ocupa de perspectivele europene ale tarii, a recomandat sambata Guvernului sarb sa depuna pana la sfarsitul anului candidatura tarii pentru aderarea la UE.
Boris Tadici a spus ca depunerea candidaturii a fost discutata cu reprezentantii celor 27 de tari membre UE.

"O mare majoritate a partenerilor nostri europeni ne-au sustinut pentru a ne depune candidatura", a subliniat presedintele sarb.

Mai multe tari, intre care Olanda, avertizasera Serbia in ultimele zile in privinta unei candidaturi premature, subliniind ca ea risca sa fie pusa pe lista de asteptare pentru o durata lunga de timp.

"Este o mare zi pentru Serbia si pentru cetatenii ei. As vrea sa-i felicit pe cetatenii sarbi", a spus Tadici, salutand totodata ridicarea obligativitatii vizelor pentru sarbii care doresc sa mearga in cele 25 de tari ale spatiului Schengen, din care fac parte majoritatea tarilor UE.

Ridicarea obligativitatii vizelor, de care beneficiaza si muntenegrenii si macedonenii, daca sunt detinatori de pasapoarte biometrice, a intrat in vigoare sambata.

"Importanta acestei decizii a Guvernului, a Consiliului pentru Integrare Europeana si a cetatenilor sarbi consta in faptul ca astazi nimeni nu se mai poate indoi de drumul pe care l-a luat Serbia: Serbia se indreapta catre integrare europeana", a adaugat presedintele sarb.

Anul 2009 se incheie pentru Serbia cu mai multe progrese notabile pe frontul perspectivelor europene. Mult timp blocat, un acord de liber-schimb intre UE si Serbia a intrat in vigoare in cele din urma la inceputul lunii decembrie, dupa ce Olanda a incetat sa spuna veto si si-a dat acordul. Un raport mai favorabil decat precedentele al procurorului Tribunalului Penal International pentru fosta Iugoslavie, Serge Brammertz, in privinta eforturilor Serbiei de a-i gasi pe ultimii inculpati cautati de tribunal, intre care Ratko Mladici, fostul lider militar al sarbilor din Bosnia, a reusit sa invinga reticentele Olandei. Opinia publica olandeza ramane traumatizata de neputinta Castilor albastre in timpul masacrului de la Srebrenita, din iulie 1995, pentru care Ratko Mladici a fost inculpat pentru genocid.

Ridicarea obligativitatii vizelor pentru cetatenii sarbi si depunerea candidaturii la Uniune desavarsesc apropierea tarii de aspiratiile sale europene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.