Alegatorii din Bolivia urmeaza sa-l realeaga duminica pentru inca cinci ani pe presedintele socialist Evo Morales, care, pledand pentru o politica de reforme in favoarea indienilor, a reusit in primul an de mandat sa extinda controlul statului asupra economiei

Potrivit sondajelor, aproximativ cinci milioane de alegatori urmeaza sa-l reconfirme inca din primul tur, pentru un nou mandat de cinci ani, pe primul sef de stat de origine indiana in cei 184 de ani de independenta ai Boliviei, una dintre tarile de baza ale frontului stangii radicale din America Latina, relateaza NewsIn, citand AFP.

Votul a inceput la ora locala 8.00 (14.00, ora Romaniei) si se va incheia la ora locala 16.00 (23.00, ora Romaniei).

In absenta suspansului prezidential, miza scrutinului va fi controlul asupra Senatului, Camera superioara a Parlamentului, in care a opozitia a detinut pana in prezent majoritatea. Miscarea catre Socialism (MAS), partidul prezidential, vizeaza o majoritate de doua treimi, pentru a pune in aplicare fara piedici noua Constitutie adoptata in ianuarie 2009.

Aceasta posibila suprematie politica ingrijoreaza opozitia, care se teme de derive antidemocratice, asemenea celor din Venezuela condusa de Hugo Chavez, aliatul socialist, sustinator financiar si mentor al lui Evo Morales.

Evo Morales, un indian aymara in varsta de 50 de ani, intentioneaza sa continue "transformarea" socialista si proindigena a tarii, bazata pe industrializarea resurselor de gaze si minerale, cu sprijinul investitorilor straini "parteneri, nu proprietari".

Prin retorica sa antiliberala si aliantele cu tari precum Venezuela sau Iran, Evo Morales continua sa fie privit cu reticenta in Occident. Aceeasi pozitie se contureaza si in ceea ce priveste cresterea traficului de droguri in Bolivia, cel de-al treilea producator mondial de cocaina.

Cu toate acestea, viata sa, cu care se identifica majoritatea populatiei sarace si indienii din tara (60% din populatie - n.r.), precum si politica fata de cei defavorizati, ii confirma legitimitatea. Morales, fost cultivator de coca si lider sindical nascut in saracie, ar putea, potrivit sondajelor, sa depaseasca rezultatul din 2005 (53,7%), cu peste 30 de puncte avans in fata dreptei, divizata dupa fronda autonomista din provincie, care s-a soldat cu zeci de morti in 2007.

Principalul sau rival de dreapta, Manfred Reyes Villa, fost militar si fost guvernator al provinciei Cochabamba, este creditat cu 19-21% din voturi, iar omul de afaceri Samuel Doria Medina, fost ministru de centru-dreapta, cu 9-10% din voturi.

Peste 55.000 de militari si politisti au fost desfasurati pentru scrutin, supravegheat de 230 de observatori ai Organizatiei Statelor Americane si Uniunii Europene.

Potrivit legii din Bolivia, vanzarea si consumul de alcool au fost interzise cu 48 de ore inaintea scrutinului, iar circulatia masinilor a fost restrictionata.

Catalogat drept "populist" de criticii sai, Morales propune o accelerare a "schimbarii ireversibile" a tarii, in conformitate cu noua Constitutie, care rezerva un loc important statului, drepturilor indigenilor si descentralizarii. Tara este membra a Aliantei Bolivariene a Americilor (ALBA), bloc antiliberal fondat de Venezuela si Cuba in 2004.

Indatorata, dependenta de ajutorul extern - in special cel al Venezuelei - Bolivia este una dintre cele mai sarace tari de pe continent, cu un PIB anual de 1.363 de dolari pe cap de locuitor. Sustinuta de incasarile din sectorul hidrocarburilor, nationalizat in 2006-2007, Bolivia a rezistat socului crizei. Economia sa urmeaza sa incheie anul 2009 cu o crestere de 3,2%, cea mai puternica din America Latina.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.