Romanii sunt chemati duminica la urne, pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, considerate unele dintre cele mai importante din istoria tarii, la 20 de ani de la caderea comunismului.

In primul tur, din 22 noiembrie, cei doi candidati (presedintele in exercitiu Traian Basescu si liderul social-democrat Mircea Geoana) s-au aflat umar la umar, cu aproximativ 30% din voturi fiecare. Dar dupa aceea Geoana a primit sustinerea liberalului Crin Antonescu, care a obtinut 20% din voturi. Sondajele publicate saptamana aceasta il crediteaza pe candidatul PSD cu 54% din intentiile de vot, relateaza cotidianul francez Le Monde, citat de NewsIn.

Ales pentru cinci ani, invingatorul va trebui sa formeze un guvern stabil, pentru a recastiga increderea Fondului Monetar International (FMI), care a amanat in noiembrie virarea celei de a treia transe dintr-un imprumut in valoare totala de 20 de miliarde de euro.

Romania, care a aderat la Uniunea Europeana in 2007, este condusa de un guvern interimar de la prabusirea, in octombrie, a unei coalitii de centru-dreapta conduse de Emil Boc.

Foarte tensionata, campania a fost marcata de lovituri sub centura, dar in special de problemele economice. Mircea Geoana, in varsta de 51 de ani, a insistat asupra crizei si l-a acuzat pe Basescu, in varsta de 58 de ani, ca a fost incapabil din 2004 sa protejeze tara, al carui PIB va scadea potrivit estimarilor cu 8% anul acesta si ca a transformat-o in cea mai corupta din Europa. Romania este si una dintre cele mai sarace tari din UE.

Urmatorul guvern va avea sarcina sa aduca deficitul bugetar la 5,9% din PIB, fata de 7,3% anul acesta, in special printr-o reforma profunda a sectorului bugetar.

Un alt subiect de ingrijorare pentru analisti este deprecierea leului, care a scazut cu 4,7% fata de euro de la inceputul anului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.