Ancheta asupra atentatului ce a provocat vineri seara deraierea trenului de pasageri Nevski Express, pe ruta Moscova-Sankt Petersburg, continua duminica in Rusia, in timp ce rudele celor 25 de victime, potrivit unui bilant inca provizoriu, au inceput sa identifice cadavrele, relateaza AFP.

Potrivit celui mai recent bilant, 25 de persoane au murit, iar 26 sunt date disparute. Acestea din urma nu se numara nici printre ranitii transportati la spital, nici printre cei decedati, a declarat ministrul pentru situatii de urgenta Serghei Soigu la incheierea unei sedinte a celulei de criza instituite de Guvern. "Sper ca pana seara toate cadavrele vor fi identificate", a spus Soigu. Identitatea a 19 dintre victime se cunoaste deja, potrivit NewsIn.

O sursa din cadrul serviciilor ruse de securitate citata de Interfax a declarat insa ca bilantul s-ar putea agrava, in conditiile in care la locul catastrofei s-au gasit fragmente de corpuri. Sambata s-a vehiculat pentru un timp un bilant de 39 de morti.

Anchetatorii incearca sa descopere indicii care sa le permita sa faca lumina asupra acestui atentat, desi nu a aparut nicio revendicare credibila a atentatului. "Inca de dimineata devreme (...), anchetatorii si criminalistii au reinceput sa examineze locul accidentului.

Anchetatorii lucreaza, de asemenea, cu victimele si cu martorii acestui eveniment", a declarat la televiziunea rusa purtatorul de cuvant al comisiei de ancheta a Parchetului federal, Vladimir Markin. "Este inca prea devreme sa vorbim despre suspecti, o ancheta activa este in curs de desfasurare pentru a stabili si a cauta persoanele implicate in eveniment", a adaugat oficialul.

Sambata, comisia a deschis o ancheta pentru terorism, anuntand ca trenul a fost vizat de un atentat si ca au fost descoperite "resturi ale unui mecanism exploziv". Ministrul rus de interne, Rasid Nurgaliev, a dat asigurari ca politia dispune de indicii potrivit carora "mai multe persoane" au participat la atentat.

Pe de alta parte, duminica 85 de pasageri din trenul Nevski Express se aflau in continuare spitalizati la Moscova, Sankt Petersburg si in regiunile Tver si Novgorod, la granita carora s-a produs drama, vineri seara.

Rudele victimelor au venit, cea mai mare parte, din Sankt Petersburg si Moscova la morga din Tver unde se afla cadavrele celor decedati. "Aproape toate au avut nevoie de ajutor psihologic", a declarat pentru Interfax Galina Fedoseeva, purtatoare de cuvant a administratiei din Tver, oras situat la 170 de kilometri nord-vest de capitala rusa.

Patriarhul Bisericii ortodoxe ruse Kiril s-a rugat duminica pentru victimele atentatului la catedrala Hristos Mantuitorul din Moscova. "Ne rugam astazi pentru cei care sunt morti. Ne rugam pentru cei care sunt raniti (...) Poporul nostru nu trebuie niciodata sa se obisnuiasca cu astfel de evenimente", a spus patriarhul.

Deraierea mai multor vagoane ale trenului Nevski Express, tren de clasa superioara folosit frecvent de turistii straini, a avut loc vineri seara, la 284 kilometri de fosta capitala imperiala, in apropierea satului Uglova, intr-o zona de paduri si mlastini.

Seful FSB, Aleskandr Bortnikov, a informat sambata ca un mecanism artizanal cu o putere echivalenta cu sapte kilograme de TNT a fost la originea catastrofei. Potrivit lui Vladimir Iakunin, directorul general al companiei ruse a cailor ferate (RZD), un al doilea mecanism exploziv, care nu a functionat, a fost descoperit sambata in apropiere de calea ferata.

Duminica dimineata traficul a fost "total restabilit" pe linia ferata Moscova-Sankt Petersburg.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.