In Uniunea Europeana, emisiile de gaze cu efect de sera din agricultura depasesc, potrivit unui studiu, capacitatea de absorbtie de dioxid de carbon (CO2) a vegetatiei, ceea ce sustine incalzirea globala.

"Am fost surprinsi de amploarea a acestui fenomen", a spus Detlef Schulze, director al Institutului Max Planck, si autor al studiului publicat de revista Nature Geoscience, citat de Le Monde. Cercetarea a evaluat prin doua metode fluxurile de CO2, dar si alte doua gaze importante cu efect de sera: oxid de azot, in mare masura generat de ingrasaminte, si de metan, emis de animale.

Raportul arata ca padurile si pasunile UE au absorbit 125 milioane de tone de carbon pe an in perioada 2000-2005. Acest lucru a compensat 12% din miliardul de tone de emisii de CO2 provenind din arderea combustibililor fosili, biosfera neputand insa stoca toate emisiile din agricultura. Astfel, diferenta de 34 milioane de tone de carbon eliberate in atmosfera contribuie la incalzirea globala.

Potrivit Le Figaro, care face bilantul aceluiasi studiu, Statele Unite se descurca mai bine la acest capitol decat Uniunea Europeana.

Autorii studiului cred, prin urmare, ca "tendinta de a dezvolta mai mult agricultura intensiva si exploatarea forestiera fac din solurile europene o sursa importanta de emisii de gaze cu efect de sera". Totodata, ei au atras atentia autoritatile responsabile sa faca din politicile de reducere ale acestor emisii o prioritate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.