Romania se afla pe ruta balcanica a traficului de heroina afgana, dar nu intercepteaza decat 2% din fluxul ce o tranziteaza, atrage atentia Oficiul ONU impotriva Drogurilor si Crimei (ONUDC), in raportul sau privind opiul in lume.
30% din heroina afgana ajunge in Europa, in special pe ruta balcanica, ce porneste din Iran. Urmatorul punct important pe aceasta ruta este Turcia, de unde narcoticele dunt trimise catre Bulgaria, Grecia, Albania si Romania.

Majoritatea importurilor turce de heroina provin din republica islamica, desi o cantitate mica este adusa si din Siria.
Din totalul de 110 tone de heroina afgana care ajung anual in Europa, circa 80% (85 de tone) sunt aduse pe ruta balcanica. Restul vine prin Rusia (Asia Centrala-Rusia), pe ruta Marii Negre (Iran-Azerbaidjan-Georgia-Marea Neagra), prin Pakistan (cu avionul), Africa (pe cale maritima si aeriana) si Asia de Sud-Est (pe cale aeriana).

In ultimii ani, probabil din cauza instabilitatii din ce in ce mai mari din Caucaz, traficul de heroina pe ruta Marii Negre a luat amploare, arata NewsIn.

ONUDC subliniaza ca tarile din Europa de Sud-Est, inclusiv state membre NATO precum Romania, Grecia si Bulgaria, intercepteaza mai putin de 2% din cantitatea de heroina care le tranziteaza.

Astfel, in conditiile in care cantitatea de heroina si morfina transportata in Europa de Sud-Est anual este estimata la 90 de tone, autoritatile reusesc sa confiste numai 1,5 tone, in medie. Intre 2002 si 2006, autoritatile romane au confiscat 180 de kilograme de heroina, adica 2% din cantitatea totala confiscata in Europa.

In ceea ce priveste consumul de heroina, in Romania exista 23.940 de utilizatori, care consuma 730 de kilograme de heroina, respectiv 1% din consumul total din Europa, arata raportul ONUDC publicat la Viena.

Cantitatile enorme de opiu produse in Afganistan au provocat moartea mai multor persoane in Occident decat razboiul purtat de NATO in aceasta tara, a anuntat miercuri Oficiul ONU impotriva Drogurilor si Crimei (ONUDC), facand apel la intensificarea luptei impotriva acestui fenomen.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.