Comisia Europeana acorda Republicii Moldova asistenta de sapte milioane euro pentru expertiza institutionala in domenii precum achizitiile publice, concurenta, ajutor de stat, drepturi de proprietate intelectuala,a declarat miercuri comisarul pentru relatii externe Benita Ferrero-Waldner.
"Suntem constienti de situatia economica dificila cu care se confrunta guvernul dvs", a declarat comisarul european in timpul unei conferinte de presa comune cu premierul moldovean Vlad Filat, sustinuta dupa semnarea unui acord de finantare pentru proiecte de infratire institutionala (twinning), relateaza NewsIn.

Cele sapte milioane de euro vor permite expertilor UE sa ajute noul guvern de la Chisinau in "consolidarea capacitatii administrative" in domenii precum achizitiile publice, concurenta, ajutoarele de stat si drepturile de proprietate intelectuala, a precizat oficialul UE.

Ferrero-Waldner a spus ca "2009 a fost un an tulbure pentru Moldova, iar acum noul guvern are ocazia unica sa democratizeze statul", CE apreciind angajamentul ferm al guvernului Filat de a dezvolta relatia cu UE. "De partea noastra, a Comisiei Europene, suntem pregatiti sa ne jucam rolul nostru", a spus ea.

Comisarul european a precizat ca Moldova "are nevoie de stabilitate politica pentru a continua reformele economice si politice", facand referire la avertismentele premierului moldovean cu privire la posibilitatea ca Partidul Comunist sa provoace noi alegeri anticipate.
CE a oferit deja asistenta financiara in valoare de 45 milioane de euro pentru anul 2009, in special pentru proiecte de canalizare si apa potabila. Un "pachet de sprijin pentru democratie" adoptat de executivul european in urma alegerilor din aprilie ofera alte patru milioane pentru reforma politiei si doua milioane pentru masuri de "consolidare a increderii" in regiunea separatista Transnistria.

Intrebata daca a discutat despre o posibila misiune UE in Transnistria, Ferrero-Waldner a declarat ca dialogul s-a axat pe problemele economice si un eventual pachet de asistenta financiara. "Intotdeauna vorbim despre Transnistria, la care tinem foarte mult. Stim ca e nevoie de masuri de sporire a increderii. Suntem pregatiti pentru un asemenea pachet si noi misiuni, insa intai trebuie ca lucrurile sa demareze din nou", a spus ea.

De partea sa, premierul moldovean Vlad Filat a declarat ca vizita sa la Bruxelles a fost foarte importanta pentru Republica Moldova si ca din discutiile purtate la Parlamentul European si Comisia Europeana, precum si acest acord de asistenta institutionala "a demonstrat ca UE este deschisa pentru cetatenii Republicii Moldova si ii ajuta".

Filat a subliniat ca "problemele sunt multe si grave in Republica Moldova", insa Chisinaul conteaza pe sprijinul UE, repetand angajamentul guvernului sau pentru reforme care sa "ajusteze legislatia si felul cum functioneaza institutiile statului la valorile si rigorile europene".
In ceea ce priveste un posibil ajutor de la Federatia Rusa, premierul moldovean a precizat ca tara sa este in primul rand orientata catre Uniunea Europeana, dar ca nu exclude niciun ajutor din nicio parte, atata vreme cat acesta nu implica anumite "costuri politice".

Republica Moldova, unde comunistii au plecat de la guvernare dupa opt ani, se confrunta cu o grava criza financiara. In acest context, ambasadorul american la Chisinau, Asif Chaudhry, si premierul moldovean Vlad Filat au anuntat luni intr-o conferinta de presa comuna decizia Consiliului de directori ai Corporatiei Provocarile Mileniului de a acorda Chisinaului un credit nerambursabil de 262 milioane dolari pentru drumuri si agricultura. Acordul ar urma sa fie semnat pana la sfarsitul anului si tot atunci ar urma sa fie alocate sumele anuntate. Asif Chaudhry s-a aratat convins ca noua guvernare de la Chisinau este capabila sa promoveze reformele democratice necesare continuarii unei cooperari fructuoase cu SUA. [SUA ii face un cadou de democratie Republicii Moldova: 262 milioane de dolari]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.