Presedintele chinez Hu Jintao se afla la Moscova, pentru a discuta cu omologul sau rus, Vladimir Putin, despre interesele de securitate comune ale celor doua state. Pe langa problemele de securitate regionale si globale, China este deosebit de interesata sa investeasca in industria de petrol a Rusiei, pas important catre cresterea economica, dupa cum a afirmat partea chineza. Irakul, Coreea de Nord si Iranul s-au numarat printre subiectele abordate, cei doi lideri fiind convinsi ca doar conlucrand mai strans pot intra in competitie cu "hegemonia mondiala" a SUA.

Putin a declarat ieri ca Rusia si China impartasesc acelasi concept strategic. "Lucram la un nou mecanism de cooperare, insa suntem foarte multumiti de actualele relatii de securitate si intentionam sa colaboram mai mult in domeniul economic", a declarat Vladimir Putin, citat de Ria Novosti. "Am discutat probleme de securitate bilaterale, dar si internationale, probleme de interes comun", a declarat Hu Jintao, presedintele chinez.

"Rusia si China sunt satisfacute de recentele succese in relatiile bilaterale", a adaugat Hu Jintao. Putin a declarat presei, dupa intalnirea de ieri, ca relatiile dintre cele doua state se dezvolta foarte bine, mai ales in domeniul militar. "Cooperarea militara, dar si in domeniul tehnicii militare a fost extinsa foarte mult in ultimii ani", a declarat Putin citat de Itar-Tass. Mai mult, presedintele rus a adaugat ca "anul acesta vor avea loc primele exercitii militare comune ale doua state". In prezent, Rusia colaboreaza cu NATO in diferite zone ale lumii, in actiuni de prevenire a conflictelor si de mentinere a pacii. Mai mult, armata rusa participa la programul militar Active Endeavour, de securizare a Marii Mediterane, alaturi de trupe NATO.

"Am facut progrese remarcabile si in domeniul economic, dar si in ceea ce priveste cooperarea umanitara", a spus Putin. Hu Jintao a declarat presei ca ultimii ani au fost decisivi in construirea unui nou tip de parteneriat intre cele doua state. Dupa interventia SUA si a aliatilor sai in Irak, in 2003, Rusia si China s-au vazut in imposibilitatea de a construi o replica retorica de succes la actiunile americane. Momentul Irak 2003 a demonstrat, sustin Moscova si Beijingul, ca actualele foruri internationale, cum este ONU, nu pot stopa "unilateralismul american".

"In acesti ani, o atmosfera favorabila s-a creat intre cele doua state", crede Hu Jintao. Presedintele chinez a adaugat ca strangerea relatiilor se va face in domenii cum ar fi "economia, comertul, energia, cultura, educatia, tehica militara s.a.". Presedintele chinez a adaugat ca "cele doua state au promis sa se sprijine reciproc in ceea ce priveste suveranitate si integritatea teritoriala". Jintao a facut aceste declaratii avand cu siguranta in minte problema Taiwanului, dar si sustinerea pe care Washingtonul o acorda Taipeiului.

In documentul comun dat publicitatii se reafirma dorinta celor doua state de a-si reafirma pozitia la nivel international, prin cresterea rolului Natiunilor Unite, unde ambele state au drept de veto in Consiliul de Securitate. "Este necesara rezolvarea pasnica a diferendelor si evitarea unilaterala a crizelor, si, implicit, a politicii diktatului", se afirma in documentul final. "Trebuie inlaturat monopolul si dominatia in relatiile internationale", se mai afirma in document. Intalnirea de ieri s-a dorit a fi un semnal critic la adresa politicii Washigtonului, dar si o strangere a relatiilor economice.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.