Afganii au inceput sa voteze joi dimineata, pentru a-si alege presedintele si reprezentantii la nivel de provincii, intr-un calm relativ si inconjurati de un dispozitiv important de securitate, din cauza amenintarilor cu atacuri ale talibanilor, relateaza AFP.
Sectiile de vot, care s-au deschis la ora locala 7.00 (5.30 ora Romaniei), se vor inchide, in principiu, la ora locala 16.00 (14.30 ora Romaniei).

Circa 17 milioane de afgani sunt chemati la urne in peste 6.000 de sectii, aparate de 300.000 de membri ai fortelor afgane si straine aflati in stare de alerta maxima, in fata unei rebeliuni care castiga teren de doi ani.

In ultimele zile, insurgentii si-au intensificat atacurile, in special in centrul Kabulului, unde era desfasurat joi dimineata un dispozitiv impresionant de politie, care perchezitiona vehiculele, soferii si trecatorii.

Niciun atac direct vizand sectiile de votare nu fusese semnalat la o ora dupa inceperea scrutinului. Dar au fost trase rachete asupra unor orase din provinciile Kandahar (sud), Ghazni (sud), Helmand (sud), Nangarhar (est) si Kunar (est), potrivit autoritatilor si unor martori. Cinci persoane au fost ranite in Kunar, a declarat un locuitor.

Daca nu pot rivaliza direct cu fortele afgane si internationale, insurgentii pot inspaimanta electoratul prin atacuri si pot provoca un absenteism ridicat, ceea ce ar discredita alegerile.

"Sectiile de vot s-au deschis sau se vor deschide in urmatoarele cinci minute. Am decis sa deschidem 6.700. Tot materialul de vot a ajuns", a declarat, putin dupa ora locala 7.00, Noor Mohammad Noor, purtator de cuvant al Comisiei Electorale afgane (IEC).

La Kabul, cateva zeci de persoane asteptau in fata mai multor sectii. Primii alegatori au fost nevoiti, insa, sa treaca prin detectorul de metale inainte de a intra.

"Este a doua oara cand votez si am venit devreme, pentru ca este singurul mod de a aduce pacea in tara", a declarat Noor Amin, in varsta de 22 de ani, angajat al unei societati private.

Afganii au de ales intre 41 de candidati la presedintie si 3.196 pentru cele 420 de fotolii disponibile in 34 de consilii provinciale - parlamente locale insarcinate cu relatia dintre Guvernul de la Kabul si populatie, transmite NewsIn.

Ajuns la putere la sfarsitul anului 2001, cu sustinerea Statelor Unite, apoi ales in 2004, presedintele din exercitiu Hamid Karzai este favoritul in alegerile prezidentiale, dar ar putea fi obligat sa intre intr-un al doilea tur de scrutin cu fostul sau ministru de externe, Abdullah Abdullah.

Imbracat in haine traditionale, verde cu violet, si cu o toca gri de astrahan, seful statului afgan a votat la o jumatate de ora de la deschiderea urnelor, intr-o sectie aflata in apropiere de palatul prezidential. "Le-am cerut tuturor afganilor sa vina sa voteze, pentru a hotari un viitor mai bun pentru tara", a declarat el.

Acesta este al treilea scrutin de la caderea talibanilor la sfarsitul anului 2001, dupa alegerile prezidentiale din 2004 si cele legislative si provinciale din 2005. Insurgentii islamisti au amenintat ca vor ataca sectiile de vot, denuntand o "escrocherie orchestrata de Statele Unite". Washingtonul a condus la sfarsitul anului 2001 o coalitie care i-a indepartat pe talibani de la putere si furnizeaza doua treimi dintre cei 100.000 de soldati straini desfasurati in tara.

Intr-un stat distrus de peste 300 de ani de razboi si cu traditii nedemocratice, posibila cumparare a voturilor, manipularile listelor electorale si diverse presiuni ameninta credibilitatea scrutinului. Dar numerosi afgani, intrebati de AFP, considera alegerile, semn al unei oarecare stabilizari politice, drept un progres democratic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.