Aderarea Romaniei la NATO si UE s-a realizat din ratiuni strategice legate de razboiul din Kosovo, insa fara a impune reforma reala a structurilor de putere mostenite din comunism si de aceea exista pericolul ca Rusia sa profite acum de aceste vulnerabilitati, scrie Tom Gallagher in noua sa carte.
Noul volum al istoricului britanic, intitulat "Romania and the European Union - How the weak vanquished the strong" ("Romania si Uniunea Europeana - cum i-au invins cei slabi pe cei puternici") este o radiografie minutioasa a modului cum elitele postcomuniste de la Bucuresti au reusit sa pacaleasca Bruxelles-ul, mimand doar reformele necesare aderarii si consolidandu-si retelele de putere, inclusiv in ce priveste distributia fondurilor europene.

Autorul prezinta decizia statelor occidentale de a include Romania si Bulgaria pe lista candidatelor la UE si NATO mai degraba ca pe o intamplare norocoasa, determinata in primul rand de razboiul din Kosovo si nevoia de a securiza Balcanii, la sfarsitul anilor '90. Au ajutat insa si privatizarile si contractele cu importante firme din Germania, Franta si Austria, pentru ca rezervele unor state membre sa fie aplatizate in Consiliul European, forul decizional format din sefii de stat si de guvern.

Decizia din 1999 de a invita cele doua tari la negocieri pentru aderarea la UE "i-a luat pe multi prin surprindere", mai ales ca doar cu doi ani in urma Comisia Europeana constatase deplina lor nepregatire in evaluarea facuta tuturor tarilor est-europene care isi depusesera candidatura, scrie istoricul britanic Tom Gallagher.

Istoricul britanic critica UE, potrivit NewsIn, pentru ca nu si-a adaptat cerintele la realitatile din Romania. "Intr-adevar, strategia de aderare pentru Europa Centrala si de Est a fost finalizata la mijlocul anilor '90, cand era un fapt general asumat ca Romania nu va fi in postura de a deveni membra UE pentru o lunga perioada de timp. A fost o imensa eroare sa nu se modifice abordarea in dialogul cu o tara ce avea o sumbra mostenire totalitara, o economie la pamant si o birocratie muribunda, incapabila sa efectueze pana si sarcini de rutina", considera Gallagher.

In loc sa proiecteze valori democratice, ale bunei guvernari si raspunderii in fata electoratului, UE a ajuns treptat, dar sigur, sa "joace dupa cum ii canta elita postcomunista", considera istoricul britanic.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.