Ministrul de externe Cristian Diaconescu a anuntat reducerea a 55 de posturi din MAE, "in special din zona Europei de Vest", la numai o zi dupa ce presedintele Traian Basescu critica faptul ca diplomatii "se ticsesc" in ambasadele occidentale.
"Pe fondul restrictiilor financiare, am continuat procesul intern de reducere a cheltuielilor si de eficientizare a activitatilor MAE. Avem un colectiv foarte bun care se ocupa din punct de vedere politic si finanicar de finalizarea acestui proces. Am stabilit reducerea sau vacantarea temporara a 55 de posturi, din care 35 diplomatice, 17 posturi tehnico-administrative si trei posturi pe plan local", a declarat ministrul de externe intr-o conferinta de presa.

Diaconescu a subliniat ca reducerea de posturi este un proces dificil si ca are speranta ca Guvernul nu va "amputa" atribute esentiale ale diplomatiei. "Vom continua acest efort, este un efort nu extrem de simplu. Am speranta ca, de asemenea, va exista un efort de intelegere din partea personalului MAE pentru acest proces de reforme si avem speranta ca la nivelul Guvernului, in mod evident, se va face o evaluare rationala si aplicata a atributelor esentiale ale diplomatiei care nu pot si nu trebuie sa fie amputate", a mai spus seful diplomatiei.
Seful diplomatiei romane a avertizat ca reducerile de posturi din Occident reprezinta numai un inceput. "Este vorba de primele 55 de posturi din zona Europei, dar sigur ca ne vom uita la eficienta tuturor misiunilor din intreaga lume, atat sub aspectul functionarii diplomatice, cat si la nivelul de reprezentare pe care il asigura", a precizat Diaconescu, potrivit NewsIn.

Intrebat cand se va intalni cu premierul Boc pentru a discuta despre restructurarea institutionala, Diaconescu nu a oferit un raspuns exact. "Oricand ne putem intalni, la invitatia primului-ministru vom raspunde imediat. Dar, pe de alta parte, subiectul discutiei este pastrarea unui echilibru normal si eficient intre reducerile pe care in mod obligatoriu le vom face - acest lucru se intampla in institutiile diplomatice din intreaga Europa avand in vedere conditiile de criza in care ne aflam -, dar fara a afecta masa critica a activitatii diplomatice", a precizat ministrul de externe.

Cerandu-i-se sa precizeze cat inseamna din punct de vedere procentual reducerile efectuate, asa cum cer conditiile FMI, Diaconescu a spus ca doreste ca MAE sa fie in continuare eficient. "Nu stiu ce inseamna procentual, pentru ca noi am facut o evaluare strict calitativa, si nu cantitativa, in ceea ce priveste reducerile pe care le vom aborda si propune in perioada urmatoare. Din punctul nostru de vedere, dorim in special ca in conditii de eficientizare si restructii bugetare naturale sa asiguram in continuare eficienta acestei institutii", a punctat seful diplomatiei.

Sustinere financiara, si nu politicianista, pentru diplomatia romana

Diaconescu a mai declarat ca diplomatia romana - care deserveste interesul national si nu cel politic - trebuie sa se bucure de sprijin real, inclusiv de finantare, si nu de sustinere politicianista, formala si declarativa.

"Politica externa se adreseaza interesului national pe termen scurt, mediu si lung si va fi eficienta, daca va avea sustinere politica larga si lipsita de prejudecati. Exista o traditie a Ministerului Afacerilor Externe, pe care doresc sa o continui, ca indiferent de orientarile sau etapele politice, diplomatia sa slujeasca interesul national, si nu interesele politice, de aceea, in actuala conjunctura economica si sociala interna si internationala, consider ca aceasta sustinere nu trebuie sa ramana numai una declarativa, politicianista sau formala", a evidentiat ministrul de externe.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.