Oficialii rusi si georgieni s-au atacat public miercuri, dupa discutiile de o zi de la Geneva destinate sa evite un nou conflict in regiunea instabila a Caucazului, dar reprezentantii ONU si Statelor Unite au apreciat ca discutiile au fost pozitive, relateaza Reuters.
Viceministrul rus de externe Grigori Karasin a declarat ca integritatea teritoriala a Georgiei este "doar virtuala", dupa razboiul ruso-georgian din vara anului trecut. La randul sau, omologul sau georgian Giorgi Bokeria a descris exercitiile militare ruse care au loc in regiune in prezent drept "o potentiala amenintare" si a cerut desfasurarea unei forte de politie internationale.

Totusi, mediatorii internationali au afisat optimism dupa cea de a sasea runda de negocieri de la Geneva, spunand ca discutiile, care au avut loc cu usile inchise, au fost constructive, chiar daca tensionate. Discutiile pentru prevenirea unui nou conflict in regiune vor continua, in pofida tensiunilor intense dintre Moscova si Tbilisi, se arata intr-un comunicat comun al mediatorilor din Uniunea Europeana, Natiunile Unite si Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa. Noi runde de discutii vor avea loc in Abhazia in 14 iulie si din nou la Geneva in 17 septembrie.

Potrivit NewsIn, ambele parti au evitat, la discutiile de miercuri, problema viitorului statut al teritoriilor separatiste georgiene Osetia de Sud si Abhazia, a caror independenta a fost recunoscuta de Rusia dupa razboiul din august 2008. Insa la briefingurile de presa tinute separat de cele doua delegatii s-a renuntat la manusi.

"Din pacate, marele nostru regret este ca Georgia refuza sa recunoasca realitatile fundamentale si continua sa se poarte ca si cum aceste negocieri au loc cu Rusia si comunitatea internationala, dar sub nicio forma cu Abhazia si Osetia de Sud", a spus karasin.

Tensiunile raman foarte intense in zona, la un an de la conflict. Rusia are stationati mii de militari in cele doua regiuni, iar saptamana aceasta, ingrijorarea Georgiei a crescut din cauza unor exercitii militare la scara mare desfasurate de rusi in vecinatate.

"Consideram aceste exercitii drept un gest amenintator, insotit de o retorica ostila si o propaganda constanta despre o asa-zisa amenintare georgiana", a spus Bokeria, viceministrul georgian de externe. "Asa incat propaganda despre o asa-zisa amenintare georgiana, combinata cu manevre militare masive, exact ca in urma cu un an, reprezinta o potentiala amenintare. Speram ca aceasta nu se va materializa", a spus el. Totusi, Bokeria a spus ca discutiile au fost o ocazie de a "discuta cea mai importanta problema, noi aranjamente de securitate pe teren" si "nefolosirea fortei".

Observatorii ONU au inceput sa se retraga din Georgia, iar OSCE si-a incheiat misiunea de monitorizare marti, ceea ce a provocat temeri ca s-a creat un vid de securitate in aceasta regiune, esentiala pentru tranzitul gazului de la Marea Caspica.

Statele Unite, care au fost reprezentate la discutiile de la Geneva, au apreciat ca "aproape toti participantii" au avut o atitudine constructiva. Totusi, trimisul american Matthew Bryza a spus ca reprezentantii Osetiei de Sud au refuzat sa gazduiasca discutii despre prevenirea incidentelor de securitate, punand conditia ca Georgia sa recunoasca intai independenta teritoriului.

Mediatorul ONU Johan Verbeke a apreciat ca discutiile "au pus bazele" unor acorduri viitoare de nefolosire a fortei in regiune si pentru rolul fortelor internationale de securitate.

Rusia respinsese anterior prelungirea mandatelor celor 130 de observatori ONU in Abhazia si celor 20 de observatori OSCE aflati in Osetia de Sud de la razboiul de vara trecuta. Karasin a declarat insa miercuri ca Moscova este gata sa analizeze alte formate pentru noi misiuni, care sa evite problema statutului celor doua teritorii. "Credem ca nu este totul pierdut", a spus el.

Rusia dorea schimbarea numelui misiunii ONU, suprimand G-ul din acronim care face referire la Georgia si abandonarea oricarei referiri la suveranitatea acestei tari asupra Abhaziei. O cerere greu de acceptat, pentru ca ar insemna recunoasterea independentei autoproclamate de Abhazia si Osetia de Sud, explica AFP.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.