Liderul principalului partid de opozitie din Germania, Angela Merkel, candidata la functia de cancelar federal in alegerile parlamentare anticipate din luna septembrie, s-a pronuntat in favoarea respectarii angajamentelor Uniunii Europene fata de aderarea Romaniei, Bulgariei si Croatiei, informeaza Rompres. "Da"-ul spus Romaniei, Bulgariei si Croatiei trebuie sa fie respectat si, "odata atins acest punct, trebuie sa ne oprim", a declarat presedinta Uniunii Crestin-Democrate (CDU), Angela Merkel, intr-un interviu publicat ieri in cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Pe fundalul crizei din Uniunea Europeana, Merkel s-a pronuntat pentru o noua orientare a UE. "Europa trebuie sa-si stabileasca noi prioritati. Uniunea a ajuns cu politica de largire la limitele capacitatii sale de integrare", a opinat politicianul german. A fi membru cu drepturi depline in UE nu ar trebui sa fie singura expresie a unei perspective europene, a explicat Angela Merkel, precizand ca acest lucru este valabil pentru statele din Balcani si pentru Turcia.

Merkel a cerut o verificare a felului cum s-a produs pana acum integrarea europeana. In opinia ei, pentru reorientarea UE, intre Uniune si statele nationale trebuie sa aiba loc o noua impartire a competentelor. "Asa cum, in cursul acestui an, competentele dintre landuri si statul federal vor trebui din nou organizate (dupa eventuala castigare a alegerilor de catre CDU), tot asa ar trebui reorganizate competentele dintre Europa si statele nationale", a spus Merkel. In acelasi timp, Merkel a declarat ca ramane adepta unui viitor al UE ca si uniune politica. Pentru aceasta, "nu exista alternativa", a spus ea.

In acelasi interviu, liderul CDU s-a exprimat in termeni critici fata de politica franco-germana legata de bugetul UE. Nimeni nu pune la indoiala ca Germania si Franta sunt motorul dezvoltarii UE, "dar, Germania si Franta nu ar trebui sa foloseasca aceasta functie de motor pentru a da altora dureri de cap. Cel mai bine ar fi ca UE sa functioneze intr-o maniera echilibrata", a apreciat Angela Merkel.

Sprijin de la Comisia Europeana

La randul sau, comisarul european pentru fiscalitate si vami, Laszlo Kovacs, prezent ieri la Bucuresti, a subliniat ca pozitia Comisiei Europene este ca extinderea nu trebuie sa fie victima problemelor din interiorul Uniunii, forul comunitar trebuind sa-si indeplineasca obligatiile asumate prin semnarea Tratatului de aderare cu Romania si Bulgaria.

La finalul intalnirii avute cu ministrul Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, oficialul european a afirmat ca "In ansamblu, pot sa spun ca Romania este in programul stabilit, dar motivul venirii mele la Bucuresti a fost sa atrag atentia asupra acelor probleme care sunt inca in intarziere si sa incurajez Guvernul Romaniei sa se concentreze asupra acestora si sa faca mai multe eforturi pentru a indeplini angajamentele asumate". Laszlo Kovacs a subliniat ca daca Romania si Bulgaria isi indeplinesc obligatiile asumate in procesul de pre-aderare, nu se pune problema amanarii integrarii la 1 ianuarie 2007.

Pe de alta parte, ministrul Mihai-Razvan Ungureanu a aratat ca este nevoie de o mai buna pregatire profesionala a vamesilor romani, acesta fiind unul din domeniile in care comisarul european a cerut autoritatilor de la Bucuresti sa lucreze mai mult. Potrivit sefului diplomatiei, discutiile cu Laszlo Kovacs s-au concentrat si asupra perspectivei financiare interne a Romaniei pentru anul urmator, dar si asupra relatiilor romano-maghiare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.