Puterea comunista de la Chisinau nu a reusit sa obtina votul de aur pentru alegerea presedintelui, dupa ce deputatii opozitiei s-au retras de la vot. Voronin trebuie sa dizolve parlamentul si sa organizeze alegeri anticipate.
Parlamentul Republicii Moldova nu a reusit nici miercuri sa-l aleaga pe seful statului, dupa ce deputatii opozitiei s-au retras de la vot, asa cum au procedat si la prima incercare de alegere a presedintelui, cea din 20 mai.

Astfel, cei 60 de parlamentari comunisti care au ramas sa voteze nu au putut obtine majoritatea de trei cincimi necesara pentru desemnarea sefului statului. Pentru aceasta, le mai trebuia un vot, pe care l-au asteptat in zadar din partea opozitiei.
Valeriu Sava, presedintele comisiei speciale pentru alegerea presedintelui Republicii Moldova a anuntat ca "numarul total de buletine de vot eliberate" a fost de 60. Zinaida Greceanii a obtinut 60 de voturi, iar Andrei Neguta zero voturi.

"Niciun candidat nu a acumulat numarul necesar de voturi. In aceste conditii, exista circumstante care justifica dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova", a declarat presedintele Parlamentului, Vladimir Voronin.

Dupa esecul de a-l alege pe seful statului, in Republica Moldova urmeaza sa aiba loc alegeri parlamentare anticipate, care cel mai probabil vor avea loc in luna august. In mod normal, urmatorul pas este, potrivit Constitutiei, dizolvarea Parlamentului de catre presedintele in exercitiu Vladimir Voronin si convocarea alegerilor anticipate. Voronin, al carui mandat in fruntea tarii expira duminica, 7 iunie, si nu poate fi reinnoit, a spus ca nu va semna decretul de convocare a alegerilor anticipate pana ce actualul Parlament, al carui sef este, nu va vota premierul si noul guvern pe care il vor propune comunistii.

Nu este exclus sa apara noi tensiuni, judecand dupa revoltele din aprilie, iar un expert rus consultat de NewsIn avertizeaza asupra posibilitatii declansarii unei „revolutii portocalii“ la Chisinau.

Opozitia moldoveana, aflata la primul succes postelectoral, crede in reabilitarea tarii

"Opozitia constata astazi falimentul guvernarii comuniste si responsabilitatea acesteia pentru criza politica, economica si morala. Am considerat si credem in continuare cu tarie ca viitorul tarii noastre nu poate fi construit pe autoritarism, frica si minciuna”, a declarat presedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vladimir Filat.

Opozitia a dat dovada de solidaritate si a boicotat miercuri si ultima incercare de alegere a presedintelui Republicii Moldova, provocand astfel alegeri parlamentare anticipate. Potrivit opozitiei, aceste alegeri nu sunt un scop in sine, ci la ele s-a ajuns de fapt in urma fraudarilor, abuzurilor si derapajelor antidemocratice la care a recurs puterea comunista, desconsiderand opinia societatii si a opozitiei. Opozitia democrata spera ca in urma unor alegeri anticipate corecte raportul de forte din viitorul Legislativ se va schimba in favoarea sa, devenind reprezentantiv pentru intreaga societate, nu doar pentru electoratul comunist.

Guvernarea comunista de la Chisinau acuza opozitia de incercare repetata de lovitura de stat

Presedintele grupului parlamentar majoritar al comunistilor, Maria Postoico, a declarat miercuri, dupa ce opozitia a boicotat alegerea sefului statului - procedura dupa esuarea careia urmeaza alegeri anticipate - ca prin blocarea alegerii presedintelui "opozitia radicala a continuat cursul cinic inceput la 7 aprilie de instrumentare a unei lovituri de stat".

"Este o incercare de a lipsi poporul Republicii Moldova de viitor, de a-l condamna la saracie, discordie si xenofobie", a spus Postoico, sugerand ca opozitia moldoveana a actionat fiind ghidata de Romania.

"Victoria comunistilor nu le convine celor care la 7 aprilie au arborat pe cladirea Presedintiei drapelul unui stat strain (cel al Romaniei - n.red.), celor care neaga dreptul poporului la autoidentificare, la propria istorie, limba si la propriile traditii spirituale. De aici si incercarile disperate de a lipsi Republica Moldova de independenta si de viitor", a spus deputata comunista.

„Instigarea romaneasca“, facatura a comunistilor

Potrivit Cotidianul, Vladimir Turcan, prim-vicepresedintele Parlamentului Moldovei, a recunoscut ca a negociat cu cinci protestatari arborarea steagurilor Romaniei si UE pe sediul presedintiei in timpul tulburarilor de strada din aprilie. „Pentru a calma situatia“, s-a justificat deputatul comunist. Liderii moldoveni care au acuzat Bucurestiul de instigare la revolta au folosit aparitia drapelului romanesc drept argument pentru a-l expulza pe ambasadorul roman si pentru introducerea vizelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.