Presedintele Traian Basescu a vizitat "Yad Vashem", Memorialul Martirilor si Eroilor Holocaustului, aratandu-se impresionat de sala dedicata celor 1,5 milioane de copii, victime ale Holocaustului, asupra careia si sotia sa, care a vizitat anterior muzeul, i-a atras atentia.
Presedintele Traian Basescu a fost insotit de ministrul israelian al Imbunatatirii Serviciilor Guvernamentale si de directorul Muzeului la Memorialul "Yad Vashem", dedicat victimelor Holocaustului, dar si de membrii delegatiei romane, din care fac parte ministrii Cristian Diaconescu si Elena Udrea.

Directorul Departamentului numelor din cadrul Muzelui, Alex Abraham, istoric de origine romana, a fost cel care l-a condus pe seful statului printre exponatele muzeului. Basescu s-a aratat impresionat de numarul mare de evrei care se gaseau, potrivit unei liste intocmite de regimul hitlerist, in tara noastra si Basarabia, 342.000. "Romania este una dintre tarile cu cel mai mare numar de evrei", a remarcat seful statului, uitandu-se pe tabel, ghidul explicandu-i ca cifra a fost mult mai mare initial, lista intocmindu-se dupa ianuarie 1942, cand deja avusesera loc deportari.

Presedintele a vizitat si "Sala Numelor", dedicata victimelor Holocaustului, care contine peste 3,2 milioane de biografii ale celor ucisi, si a aprins "Flacara Vesnica" in cadrul unei ceremonii oficiate in Sala Aducerii-Aminte. Seful statului a depus o coroana de flori pe piatra funerara sub care se afla cenusa victimelor Holocaustului si a pastrat un moment de reculegere.

Totusi, sala care l-a impresionat cel mai tare pe presedinte a fost ultima din circuitul de vizitare a Muzeului, o incapere vasta si intunecata, cu peretii si plafonul din sticla prin care lucesc mii de lumanari, in memoria copiilor care au fost ucisi in Holocaust. "Am fost extrem de impresionat de aceasta ultima camera, sotia mea a vizitat-o si m-a avertizat sa am grija la ultima camera si sa nu vorbesc in timp ce ma aflu acolo", a spus seful statului la finalul vizitei, dupa ce a semnat in Cartea de Onoare a Muzeului.

De asemenea, presedintele a schimbat cateva vorbe cu cei doi insotitori, care i-au spus sefului statului faptul ca, desi in Israel vin profesori, studenti si chiar ziaristi romani sa studieze despre Holocaust, acestia nu sunt foarte numerosi si au subliniat nevoia unui acord in acest sens. "Este o intelegere exact a acestui acord bilateral, ultima forma a fost trimisa de Guvernul israelian, acum, de curand, si e la minister. Il vom semna rapid", a spus seful statului.

Presedintele a remarcat ca este important ca profesorii romani sa vina in Israel pentru a invata despre Holocaust si despre ceea ce Romania a recunoscut prin asumarea oficiala a raportului Wiesel de catre fostul sef al statului Ion Iliescu- implicarea autoritatilor romane la varf in moartea a unui numar important de evrei si tigani. Basescu a aratat ca romanii nu au fost educati sa creada ca si Romania a fost implicata in Holocaust, precizand ca si el a fost refractar acestei idei pana cand a vizitat Muzeul Holocaustului din Washington. "O sa fiu extrem de onest, in Romania a fost o dezbatere, pana sa vad muzeul Holocaustului din Washington m-am impotrivit acestei idei, pentru ca este ceva ce nu am fost educati sa credem", a explicat presedintele ministrului Michael Eitan.

De asemenea, Basescu si-a exprimat speranta ca Monumentul Holocaustului de la Bucuresti va fi construit cat mai repede.
Dupa vizita la muzeu, presedintele a plantat un maslin in Padurea Natiunilor, in cadrul unei ceremonii organizate de Fondul National Evreiesc, organizatie non-profit ce se ocupa, in principal cu managementul apei, padurea si mediul. "Voi planta un maslin in Padurea Natiunilor din Ierusalim si acest lucru reprezinta atasamentul noastru fata de valoarea universala a pacii si increderea noastra in puterea dialogului si a convietuirii fraterne. Maslinul simbolizeaza reinnoirea sperantei si ne ajuta sa intelegem importanta perseverentei in a realiza binele pentru intreaga umanitate", a spus Basescu la eveniment.
Seful statului s-a intalnit si cu primarul orasului Ierusalim, Nir Barkat si cu ministrul de Externe, viceprim-ministrul Avigdor Lieberman, originar din Chisinau.

In acest timp, la hotelul in care este cazata delegatia romana, King David, ministrul Turismului, Elena Udrea s-a intalnit cu operatorii de turism israelieni.

In cadrul primei zile a vizitei de stat in Israel, seful statului va merge la sediul legislativului israelian-Knesset, unde va discuta cu presedintele Reuven Rivlin. Seara, presedintele va participa la un dineu de stat oferit de omologul sau israelian Shimon Peres. Mai tarziu, cei doi sefi de stat vor asista la un concert in aer liber, sustinut in "Piata Ghetoului de la Varsovia" de Orchestra Filarmonica a Israelului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.