Statele Unite si Rusia au incheiat luni prima zi dintr-o noua runda de negocieri consacrate tratatului START-1, care va expira la sfarsitul acestui an, iar discutiile au fost considerate pozitive de un oficial rus, relateaza AFP, potrivit NewsIn.
"Discutiile s-au incheiat la ora locala 17.10 (18.10, ora Romaniei - n.red.) la (sediul - n.red.) misiunii ruse", a declarat un membru al delegatiei de la Moscova, care a precizat ca prima zi a fost "pozitiva" si marcata de "o atmosfera de lucru". El a confirmat ca cele doua delegatii urmeaza sa se intalneasca marti dimineata, de aceasta data la sediul misiunii americane.
In schimb, negocierile care urmau sa dureze trei zile ar putea sa nu continue si miercuri, daca delegatiile vor dezbate toate subiectele de pe agenda in 48 de ore, a anuntat sursa sub acoperirea anonimatului.

Scopul acestei intalniri este acela de a continua negocierile cu privire la Tratatul pentru reducerea armamentului strategic (START-1), semnat in anul 1991, care a dus la reducerea cu o treime a arsenalelor nucleare rus si american si care va expira la 5 decembrie.

Prima runda de negocieri, organizata la Moscova in 19 si 20 mai, a fost considerata "constructiva si chiar reusita" de catre partea rusa. Totusi, nicio informatie concreta nu a fost facuta publica pana in prezent cu privire la continutul exact al negocierilor.

Si de aceasta data, cele doua parti au vrut ca discutiile sa aiba loc cu usile inchise. "Cu privire la detaliile negocierilor, preferam ca acestea sa ramana private", a spus la sfarsitul saptamanii purtatorul de cuvant al Departramentului american de Stat, Ian Kelly.

Primele rezultate ale discutiilor vor fi dezvaluite, insa, dupa intalnirile bilaterale dintre presedintele rus Dmitri Medvedev si cel american Barack Obama, asteptat la Moscova intre 6 si 8 iulie, potrivit unui diplomat rus.

In timpul primei lor intalniri de la Geneva, din luna martie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov si seful Departamentului de Stat american, Hillary Clinton, au promis ca vor relua discutiile aflate intr-un punct mort de mai multi ani, si ca vor ajunge la un acord pana la sfarsitul lunii decembrie.

Totusi, unii experti se indoiesc ca va avea loc vreun progres tangibil intr-un timp atat de scurt, avand in vedere ambitiile divergente ale celor doua state.

Aceste acorduri au fost alese de noua administratie americana pentru a simboliza relansarea relatiilor dintre cele doua tari, care s-au deteriorat in timpul administratiei fostului presedinte american George W. Bush. Pe langa angajamentul luat in favoarea dezarmarii, Casa Alba isi doreste aceasta apropiere ti pentru a obtine sprijinul Rusiei in dosarele nucleare iranian si nord-coreean.

La randul lor, rusii doresc sa profite de aceasta ocazie pentru a determina Washingtonul sa renunte la proiectul de instalare a unui scut antiracheta in Europa de Est. Desi Statele Unite au dat in repetate randuri asigurari ca scopul sistemului este contracararea unui eventual atac iranian, Moscova il considera o amenintare la adresa securitatii sale.

Lavrov a fost clar in aceasta privinta, amintind la 20 mai ca noul acord START trebuie sa asigure "o securitate egala pentru ambele parti", care nu poate fi garantata "fara sa se tina cont de situatia din domeniul apararii antiracheta". Totusi, americanii nu privesc problema din aceasta perspectiva. "Intentionam sa discutam despre ansamblul chestiunilor cu privire la apararea antiracheta, insa nu in contextul negocierilor pentru START", a explicat luni o sursa diplomatica americana.

In fata unui astfel de impas, expertul in dezarmare Josef Goldblat este de parere ca singura solutie ar fi prelungirea cu cinci ani a acestui acordului START-1, pentru ca negocierile pentru "un acord mai amplu" sa se poata derula in liniste.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.