Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy vor publica duminica, la o saptamana de alegerile europene, un text comun in care afirma ca aspira la o "Europa puternica si protectoare", si cer "o reglementrare europeana veritabila" in contextul crizei.
In textul dat publicitatii sambata, care va aparea in Franta in Le Journal du Dimanche si in Germania in Die Welt am Sonntag, cei doi lideri cer tuturor europenilor sa mearga la vot, arata NewsIn.

"Nu exista o cale mai buna de a sustine obiectivul unei Uniuni mai puternice intr-o lume mai sigura (...). Daca Europa vrea, Europa poate", scriu ei, parafrazand sloganul campaniei UMP, partidul aflat la putere in Franta. "O Europa puternica nu inseamna neaparat din ce in ce mai multe competente pentru Uniunea Europeana, din ce in ce mai multa legislatie europeana sau din ce in ce mai multe mijloace financiare", continua ei.

Cei doi lideri isi doresc "o Uniune Europeana care sa isi asculte cetatenii, care sa inoveze, sa dinamizeze", un bloc "solid si unit in lume, respectand diversitatea statelor sale membre".

In perspectiva urmatorului summit, Merkel si Sarkozy cer UE "sa ia inca din iunie primele decizii pentru a asigura o veritabila reglementare europeana in sectorul financiar, fondata pe coordonarea si cooperarea autoritatilor de reglementare". "In ceea ce priveste fondurile speculative, paradisurile fiscale, remunerarea liderilor si a operatorilor financiari, vrem o Europa exemplara".

"Nu vom accepta ca, in timpul acestei crize, cererile de capital si normele contabile sa reduca in mod nejustificat capacitatea bancilor europene de a imprumuta bani", subliniaza cei doi lideri de dreapta, cerand "modificarea regulilor contabile" si decizii in acest sens inca din iunie.
Constatand ca "datoria publica actuala este o povara prea grea pentru a fi lasata generatiilor viitoare", presedintele francez si cancelarul german spun ca ar trebui "regasita calea finantelor publice sustenabile imediat ce va fi depasit punctul critic al acestei crize".

"Europa trebuie sa joace un rol de prim-plan in lume. Pentru aceasta, ea trebuie sa fie dotata cu institutii eficiente. De aceea avem nevoie de Tratatul de la Lisabona", continua textul.

La aproape doua luni de la summitul G20 de la Londra, Comisia Europeana prezinta miercuri propuneri foarte asteptate pentru consolidarea supravegherii bancilor, o noua etapa in eforturile sale de a ameliora reglementarea financiara in contextul crizei.

Vorbind despre noul referendum pe care trebuie sa il organizeze Irlanda, ambii lideri se declara gata sa "lucreze la adoptarea unui acord politic cu garantii pentru Irlanda la Consiliul European din iunie" si afirma ca au "incredere ca irlandezii vor alege Europa".

Liderii francez si german isi reafirma opozitia fata de aderarea Turciei la UE, insa fara sa mentioneze explicit aceasta tara, spunand ca "pentru a putea actiona, UE are nevoie de frontiere". "O extindere nelimitata nu este posibila".

In ceea ce priveste combaterea incalzirii climatice, cei doi lideri doresc ca la summitul mondial din decembrie de la Copenhaga sa se ajunga la un "acord mondial la inaltimea mizei". "Vom avea grija ca angajamentele europene ambitioase in domeniul climatului sa nu conduca la o situatie in care industria europeana sa fie victima unei concurente neloiale, avertizeaza ei. "Daca partenerii nostri internationali refuza sa se asocieze eforturilor noastre, suntem hotarati sa luam masuri pentru a proteja industria europeana".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.