Tarile vest-europene sunt afectate de arsita si seceta „extrema”

Canicula si seceta s-au instalat din nou in mai multe tari europene, in special in Spania, Portugalia, Italia sau Franta, unde guvernele si agricultorii se pregatesc sa faca fata capriciilor naturii pentru a evita catastrofa de acum doi ani, cand peste 30.000 de oameni au murit pe continent din cauza caldurii.

In Franta, un dispozitiv de alerta ce face parte din planul guvernamental referitor la canicula a fost declansat de luni seara in trei departamente, la finalul unei zile marcate de temperaturi-record in nord-vestul tarii. Ministrul francez al sanatatii "a cerut prefectilor sa-si activeze planurile in caz de canicula" in urma informarii primite de la Institutul de supraveghere sanitara, care a apreciat ca "actualul val de caldura ar putea prezenta un risc pentru populatie".
Si Portugalia se confrunta cu temperaturi ridicate, caldura agravand si mai mult seceta cu care aceasta tara se confrunta de circa 60 de ani. Potrivit datelor furnizate de Institutul Apei, 50% din Portugalia continentala este afectata de o seceta "extrema", iar aproximativ 30% din teritoriu se confrunta cu o seceta "severa", cu importante repercusiuni asupra agriculturii, recolta de cereale anuntandu-se a fi una dintre cele mai slabe din ultimele decenii.

Fermierii spanioli, in pragul falimentului

In Spania, cantitatea de apa de ploaie inregistrata in primele luni ale acestui an a fost cea mai mica din anii '60 incoace, iar rezervele hidrologice sunt la doar 54,9% din capacitate. Institutul national de meteorologie a avertizat ca, in perioada iulie-septembrie, se vor inregistra temperaturi cu 1-2 grade peste cele normale. In unele regiuni din centrul si sudul tarii s-au inregistrat deja temperaturi de 40 grade C. Autoritatile sunt preocupate in special de situatia din sud-estul tarii, unde nivelul hidrologic al raurilor este de doar 29,1- 5,9%. Oficialii de la Madrid au pregatit un plan de urgenta in valoare de 750 de milioane de euro pentru agricultori, crescatori de vite si apicultori, care au suferit deja pierderi ale productiilor de pana la 30%, si care a intrat in vigoare chiar la inceputul acestei saptamani.
Alerta de seceta a fost lansata si in Italia de autoritatile din regiunea Mantova (nordul tarii), unde agricultorii afirmasera saptamana trecuta ca, daca nu ploua serios, rezervele de apa din bazinele naturale vor ajunge cel mult pana la jumatatea lunii iulie.

Apa, rationalizata

Nici Belgia nu este la adapost de seceta, la inceputul acestei saptamani inregistrandu-se temperaturi de peste 30 de grade Celsius atat in centru, cat si in sud. In provincia Brabant din Flandra a fost interzisa utilizarea apei pentru spalarea vehiculelor sau pentru udatul gradinilor.
Valul de caldura a afectat de asemenea sud-vestul Germaniei, unde s-au inregistrat temperaturi de peste 30 grade Celsius. Situatia este ingrijoratoare in sud-estul Angliei, unde rezervoarele de apa sunt pline doar in proportie de 60 % fata de nivelul normal, dupa ce perioada noiembrie-mai a fost una dintre cele mai secetoase din ultimii 100 de ani.

Soare ucigas

Canicula instalata pe continentul european a facut deja primele victime. Luni, in Franta, un sportiv a decedat in timpul maratonului Mont Saint-Michel, desfasurat sub un soare torid, temperatura urcand la 34 grade C. Si in Marea Britanie, mai multi atleti care participau la triatlonul de la Windsor s-au prabusit pe pista. Intr-o incercare de a se racori, un britanic s-a inecat in apele Tamisei, la Sunbury, alti doi tineri murind in incidente similare in alte zone ale tarii, din cauza temperaturilor de peste 34 grade C, mai potrivite pentru Caraibe decat pentru Londra


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.