Gabriel Gafita ar putea fi retras din functia de ambasador la Lisabona, decizia urmand sa fie luata dupa ce va fi audiat in legatura cu situatia aparuta in urma deciziei CAB privind colaborarea cu Securitatea, cel mai probabil in cursul saptamanii viitoare, sustin surse din MAE.

Ambasadorul roman in Portugalia Gabriel Gafita a fost rechemat pentru consultari, a declarat vineri purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, la o zi dupa ce Curtea de Apel Bucuresti decisese ca acesta a fost colaborator al fostei Securitati, relateaza NewsIn.

Ambasadorul Romaniei in Portugalia, Gabriel Gafita, a colaborat cu Securitatea

Decizia Curtii de Apel nu e definitiva si poate fi atacata cu recurs.

Scandalul din jurul lui Gafita a inceput in iulie 2008, cand ziarul "Adevarul" a anuntat ca in cazul ambasadorului Romaniei in Portugalia, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a stabilit ca a facut politie politica. Ca urmare, anul trecut, Ministerul Afacerilor Externe a solicitat ambasadorului Gafita clarificarea situatiei. Aceasta a intrat, astfel, intr-o procedura judiciara, iar MAE urma sa ia o decizie in privinta sa dupa finalizarea acestei proceduri. Gafita declarase insa ca acuzatiile care i-au fost aduse nu sunt intemeiate.

Potrivit "Adevarul", colaborarea lui Gafita este dovedita de "notele informative facute de el in perioada 1977–1982". "Gafita ar fi fost racolat ca informator al Securitatii in februarie 1977, pe cand avea 25 de ani. Numele lui de cod era 'Rosetty' si avea misiunea sa deconspire starea de spirit din lumea literara, dat fiind ca la vremea respectiva era scriitor", a scris cotidianul. Colaborarea lui Gafita cu Securitatea nu a fost una gratuita, el beneficiind de diverse deconturi pentru informarile pe care le facea, mai informeaza sursa citata, oferind spre exemplu deconturi facute cu ocazia zilei de nastere, sticle de coniac sau figurine chinezesti.

Gabriel Gafita este nascut in 1952, a absolvit Facultatea de Limbi Straine a Universitatii Bucuresti (engleza-franceza), ca apoi sa se dedice domeniului publicistic. El a intrat in 1991 in MAE, ca secretar si consilier diplomatic la ambasada Romaniei la Londra. Din 1998 pana in 2002 a fost ambasador in Canada, intre 2002 si 2004 a fost director general-adjunct pentru Europa si America de Nord, iar apoi, timp de un an, ambasador in Malaysia. Din 30 noiembrie 2005 este ambasador in Republica Portugheza.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.