Ministerul rus de externe il acuza pe Cristian Diaconescu ca denatureaza faptele atunci cand spune ca la intalnirea din februarie de la Moscova s-a discutat despre reluarea negocierilor privind "tezaurul romanesc", potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Ministerului rus de Externe, transmite NewsIn.
Reactia Ministerului rus de Externe vine dupa ce Cristian Diaconescu declarase saptamana aceasta ca a convenit cu omologul sau rus Serghei Lavrov reluarea lucrarilor unei comisiei interguvernamentale specializate. El mai spusese ca insasi infiintarea acestei comisii, in 2003, a fost un succes, deoarece prin aceasta Rusia recunoastea ca exista problema tezaurului romanesc. Diaconescu mai spusese ca aceasta a fost succes insuficient exploatat al diplomatiei romanesti.

Ministrii de externe rus si roman nu au discutat, in intalnirea din februarie de la Moscova, despre reluarea negocierilor privind "tezaurul romanesc", ci despre reluarea lucrarilor comisiei semiguvernamentale comune de studiere a problemelor legate de istoria relatiilor bilaterale, precizeaza MAE rus.

"Din pacate, domnul Diaconescu denatureaza faptele. La discutiile romano-ruse din 27 februarie de la Moscova, la nivel de ministri de externe, nu a fost vorba de reluarea negocierilor privind 'tezaurul romanesc', ci de reluarea lucrarilor Comisiei Publice Comune de studiere a problemelor legate de istoria relatiilor bilaterale", se arata intr-un comunicat al purtatorului de cuvant al MAE rus Andrei Nesterenko, publicat joi pe site-ul institutiei. "Scopul lucrarilor acestei stucturi, cu statut public, nu il reprezinta 'restituirea tezaurului romanesc", se precizeaza in comunicat.

"Comisia a fost creata pentru studirea unui set de probleme asa-numitele 'pete albe' ale istoriei relatiilor complexe intre doua tari. Si aceasta, trebuie sa recunoastem, reprezinta un camp mult mai larg de studiu, doar in istoria noastra comuna au avut loc si alte momente neuniforme, cum ar fi de exemplu ocuparea de catre armata romana a bunurilor militare si de alta natura dupa demobilizarea armatei rusesti la sfarsitul Primului Razboi Mondial, anexarea de catre Romania a Basarabiei si a Bucovinei de Nord intre anii 1918-1940, actiunile administratiei romanesti in 'Transnistria' intre anii 1941-1943, actiunile romanilor in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial"
, potrivit comunicatului MAE rus.

"De aceea, as vrea sa subliniez inca o data: in vederea obtinerii unui tablou istoric complet si obiectiv, Comisia este chemata sa studieze tot ansamblul relatiilor complexe dintre doua tari in prima jumatate a secolului al XX-lea si sa nu se opreasca doar asupra anumitor aspecte ale acesteia, de care este interesata doar o singura parte", mai spune comunicatul.

Ministrul Cristian Diaconescu declarase la sfarsitul lunii februarie ca partea rusa este dispusa ca discutiile comisiei semiguvernamentale despre tezaurul romanesc sa fie reluate. "Tezaurul face obiectul unei comisii semiguvernamentale. Discutiile au inceput la un moment dat, din pacate timp de trei ani discutiile s-au oprit. Am discutat cu domnul Lavrov, partea rusa ne-a spus ca ne vor da semnalul corespunzator, pentru ca urmatoarea runda este la Moscova. Depinde de academicianul rus care condce aceasta comisie sa convoace aceasta sesiune", spusese seful diplomatiei romane dupa vizita la Moscova.

Tezaurul romanesc a fost trimis de Romania in Rusia Tarista, in 1917, si nu a fost niciodata recuperat. Intr-o varianta preliminara a programului de guvernare a actualului executiv, recuperarea tezaurului a fost trecura ca prioritate in relatia cu Rusia, dar apoi a fost eliminata.

Hotararea de a trimite tezaurul Romaniei in Rusia a fost luata de Guvernul Romaniei la finele anului 1916, cand exista temerea ca germanii, austriecii sau turcii vor ocupa Moldova, singura provincie romaneasca ramasa neocupata. Tezaurul includea tezaurul Bancii Nationale a Romaniei, valori apartinand unor diverse banci romanesti, colectii de arta, bijuterii si arhive. Doar cele 93,36 tone aur din primul transport de tezaur (1,2 miliarde dolari la pretul aurului din 1990) reprezinta aproximativ o treime din rezerva actuala de aur a Rusiei.

La 4 iulie 2003 s-a incheiat Tratatul privind relatiile prietenesti si de cooperare dintre Romania si Federatia Rusa. Partea rusa a refuzat reglarea problemei tezaurului prin tratat; in schimb s-a agreat totusi constituirea unei comisii de istorici romani si rusi care sa studieze chestiunea. Comisia s-a intalnit pentru prima data in perioada 19- 21 octombrie 2004, la Bucuresti, copresedintii acesteia fiind profesorul Ioan Scurtu, respectiv academicianul Aleksandr Oganivici Ciubarian. Cu toate acestea, lucrarile comisiei nu au avansat foarte mult pana in prezent.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.