Pentru a doua oara in decurs de o luna, controversata propunere a presedintelui Bush, care l-a desemnat pe fostul subsecretar de stat pentru controlul armamentelor, John Bolton, ca reprezentant al SUA la ONU, a fost blocata in Senatul american.

Ca urmare a impotrivirii senatorilor democrati din opozitie, care reproseaza lui Bolton parerile sale ultraconservatoare si criticile acerbe la adresa activitatii de pana acum a Natiunilor Unite, dezbaterea asupra acestei chestiuni dureaza de cateva saptamani, prin adoptarea de catre senatorii amintiti a tacticilor filbusterismului. O motiune republicana in favoarea incheierii acestei tactici (care implica prelungirea sine die a discutiilor pentru a se impiedica trecerea la vot) a fost respinsa.

Presedintele Bush mai are insa o posibilitate constitutionala de a-si impune candidatul, trecand peste capul Senatului, si anume sa semneze decretul de numire dupa ce Congresul va intra in vacanta de vara. In acest caz insa, numirea va fi valabila numai pana la incheierea actualei legislaturi, in ianuarie 2007. Comentatorii de presa se intreaba insa daca recurgerea la o asemenea strategie va fi considerata ca o miscare indrazneata pentru a pune capat unui impas sau o actiune in disperare de cauza a presedintelui, a carui pozitie si a carui autoritate incep sa se clatine.

De mentionat ca adversarii din Senat ai lui Bolton, inclusiv din randurile Partidului Republican de guvernamant, considera ca remarcele sale vehemente in ce priveste activitatea ONU il fac sa nu corespunda criteriilor diplomatice. Administratia Bush sustine insa ca problemele care confrunta Natiunile Unite, inclusiv implicatiile scandalului "petrol contra hrana", necesita reformarea urgenta a organizatiei si ca Bolton ar fi persoana cea mai indicata pentru a impune asemenea reforme.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.