Statele Unite ale Americii au cerut Japoniei peste jumatate de miliard de dolari pentru sistemul de aparare proiectat contra rachetelor nord-coreene.

Statele Unite au cerut Japoniei sa plateasca peste jumatate de miliard de dolari pentru dezvoltarea unui scut antiracheta capabil sa protejeze arhipelagul nipon de un eventual atac nord-coreean. Autoritatile de la Tokyo considera insa exagerata suma de 545 de milioane de dolari solicitata de administratia de la Washington, scrie cotidianul japonez "Yomiuri Shimbun". Aceasta suma ar reprezenta jumatate din costul estimat al programului intre anii fiscali 2006 si 2011, cealalta jumatate fiind suportata de SUA.

Scut anti-Coreea de Nord

Cercetarile asupra scutului antiracheta au inceput in 1999, la un an dupa ce nord-coreenii au lansat o racheta cu raza lunga de actiune, care a survolat arhipelagul nipon si a provocat panica la Tokyo. Proiectul este pe punctul de a trece de la stadiul de cercetare la cel de dezvoltare. Desi au accelerat permanent acest program de aparare, de teama unui atac nord-coreean, japonezii intentioneaza acum sa negocieze cu Washingtonul o reducere a contributiei lor la proiect. Potrivit ziarului nipon, autoritatile de la Tokyo vor sa recurga la o reducere drastica a cheltuielilor de aparare, intr-un moment in care economia tarii nu functioneaza la parametrii optimi.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.