Guvernul laburist al Marii Britanii a suferit o noua lovitura de imagine vineri, dupa ce un cotidian britanic a prezentat informatii despre cheltuielile premierului Gordon Brown, care a decontat o nota de plata de 6.577 de lire acoperita pentru fratele sau, transmite Reuters.
Potrivit cotidianului britanic The Daily Telegraph, Brown, al carui Partid Laburist se afla in urma conservatorilor in cele mai recente sondaje, cu un an inainte de alegeri, a cerut 6.577 de lire (9.866 de dolari) pe care ii daduse fratelui sau pentru "servicii de curatenie" in apartamentul sau din Londra, relateaza NewsIn.

Un purtatorul de cuvant al lui Brown a declarat ca premierul i-a inapoiat banii fratelui sau pentru o companie care ofera servicii de curatenie si pe care cei doi au angajat-o impreuna, adaugand ca acest lucru nu contravine legilor.

Totusi, cu patru saptamani inainte de alegerile locale si europarlamentare, informatia a consolidat perceptia publica potrivit careia parlamentarii profita de beneficii generoase, in timp ce oamenii obisnuiti incearca din greu sa faca fata recesiunii economice.

"Este absolut scandalos", titra articolul din Daily Mail, cotidian care, de obicei, reprezinta valorile conservatoare ale clasei britanice de mijloc.
Liderul Camei Comunelor, laburista Harriet Harman, a declarat pentru postul de radio BBC: "Stiu ca acest lucru nu da bine si ca oamenii sunt nervosi" "In opinia mea, Camera Comunelor nu este marcata de coruptie la nivelul altor sisteme politice, dar recunoastem cu totii ca trebuie sa actionam pentru a recastiga respectul si increderea britanicilor in Parlament".

Articolul arata ca ministrul justitiei, Jack Straw, a cerut sa i se deconteze taxa locala in intregime, desi i se oferise deja o reducere de 50%. Straw a inapoiat ulterior jumatate din suma primita. In plus, alti ministri au cerut bani cheltuiti pentru amenajarea locuintelor sau gradinilor si pentru mobilier.

Scandalul cu privire la beneficiile politicienilor britanici afecteaza imaginea Guvernului de centru-stanga al lui Brown, intr-o perioada in care cetatenii care ii voteaza strang cureaua pentru a face fata celei mai grave recesiuni economice de dupa al Doilea Razboi Mondial.

Laburistii vor participa la alegerile locale si europarlamentare din 4 iunie, iar un rezultat slab ar putea duce la speculatii cu privire la capacitatea lui Brown de a conduce partidul spre alegerile generale din 2010.

Brown l-a inlocuit pe Tony Blair in functia de premier in urma cu doi ani, promitand sa refaca increderea populatiei intr-un Guvern care a fost criticat pentru pozitia sa in razboiul din Irak si decontarile primite de politicieni.

Imaginea lui Brown a avut de suferit in urma unui scandal cu privire la mailuri ofensatoare trimise de un consilier apropiat al sau, precum si de acuzatiile cu privire la cheltuielile sale.

Potrivit Daily Mail, in total aproximativ 13 ministri au fost criticati pentru modul in care se folosesc de sistemul de decontari care este pus la dispozitia lor de Parlament. Printre ei, se numara Alistair Darling, ministrul de finante, care si-a schimbat "cea de-a doua resedinta oficiala" de patru ori in patru ani. In plus, ministrul de externe David Miliband a cheltuit atat de mult pe plante pentru casa din circumscriptia pe care o reprezinta, incat gradinarul sau l-a intrebat de ce sunt necesare atatea flori, "avand in vedere timpul relativ scurt" pe care ministrul il petrece in aceasta resedinta.

In plus, Peter Mandelson, ministrul britanic al economiei si fost comisar european pentru comert, a cerut sa i se deconteze mii de lire sterline, bani cheltuiti pentru a-si remobila resedinta din circumscriptia pe care o reprezinta, dupa ce a anuntat ca renunta la locul ocupat in Parlament. El a vandut ulterior proprietatea pentru 136.000 de lire.

Totusi, accentul a fost pus asupra lui Brown, care a cerut deja ca sistemul de cheltuieli in vigoare sa fie inlocuit. Astfel, potrivit notelor de plata transmise Parlamentului, premierul i-a dat fratelui sau 6.577 de lire in 26 de luni, intre anii 2004 si 2006 pentru servicii de curatenie in apartamentul sau.

Biroul premierului britanic a explicat ca Brown a impartit cheltuielile cu fratele sau si ca pur si simplu "i-a inapoiat acestuia partea sa din suma" platita. "Desigur, Andrew Brown (fratele premierului - n.red.) nu a avut niciun beneficiu financiar. (...) Tot timpul, premierul a actionat cu aprobarea deplina a autoritatilor parlamentare", a adaugat serviciul de presa din Downing Street.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.