Australianul Douglas Wood va ajunge acasa

In mai putin de cinci saptamani, teroristii irakieni au eliberat cinci ostatici occidentali. Dupa Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, la 22 mai, Florence Aubenas, la 11 iunie, ieri, premierul Australiei a anuntat ca Douglas Wood (63 de ani) a fost "recuperat" in urma unei operatiuni militare, dupa sase saptamani de captivitate. Conform traditiei, nu vor fi date publicitatii detalii legate de eliberarea sa, iar zvonurile legate de plata unei rascumparari au fost dezmintite cu fermitate de autoritati.

"Wood a fost recuperat in urma unei operatiuni militare conduse de fortele irakiene in colaborare cu cele americane. Primeste ingrijiri medicale si in scurt timp va ajunge acasa", a declarat John Howard. La randul sau, ministrul de externe, Alexander Downer, a afirmat ca operatiunea de eliberare a fost "o surpriza", dar ca nu va da publicitatii detalii legate de aceasta. Seful diplomatiei australiene a adaugat ca nu stie daca exista victime ale operatiunii militare, dar o serie de persoane au fost retinute de autoritatile irakiene, dupa eliberarea lui Wood.

Gruparea "Consiliul consultativ al mujahedinilor din Irak" a cerut, in schimbul eliberarii lui Wood, retragerea celor 550 de militari australieni, ultimatumul de 72 de ore expirand inca din 3 aprilie. Guvernul de la Canberra nu a cedat si in plus, un nou contingent de 450 de soldati australieni a fost trimis in sudul Irakului, ridicand astfel prezenta militara a acestui stat la 1.400 de oameni. Cazul australianului a fost insa de la bun inceput considerat mai grav decat cel al jurnalistilor rapiti, pentru ca acesta lucra in relatie directa cu forta de coalitie condusa de americani, in diverse lucrari de infrastructura.

Rumsfeld recunoaste

Chiar daca occidentalii mai reusesc sa scape din mainile teroristilor, atentatele au continuat sa ingreuneze eforturile politice de elaborare a noii Constitutii. Ieri, o bomba sinucigasa amplasata in cantina bazei militare irakiene din Khalis, la nord de Baquba, a provocat moartea a 23 de soldati si ranirea altor 28. Tot ieri, secretarul american al apararii, Donald Rumsfeld, a recunoscut ca "din punct de vedere statistic, Irakul nu este mai sigur acum decat era imediat dupa inlaturarea lui Saddam Hussein de la putere". In cadrul unui interviu acordat BBC, seful Pentagonului a subliniat ca "fortele insurgente au perioade in care sunt mai puternice si perioade in care se ascund". Rumsfeld a acuzat Siria si Iranul ca nu protejeaza suficient granitele cu Irakul, pentru a-i impiedica pe teroristi sa circule.

In plus, secretarul apararii a mai recunoscut ca Statele Unite se confrunta cu probleme in ceea ce priveste comunicarea mesajelor referitoare la politica sa catre restul lumii. "Cred ca Statelor Unite le lipsesc calitatile de comunicare si in domeniul diplomatiei publice", a declarat Rumsfeld. Referindu-se la subiectul Guantanamo, el a declarat ca reputatia inchisorii este una "nefericita", insa existenta sa este necesara din motive de securitate.

Vesti proaspete si despre "inamicul public numarul unu", Ossama bin Laden. Un comandant militar taliban a declarat pentru o televiziune din Pakistan ca "liderul taliban Mullah Omar si Osama bin Laden sunt in viata si se bucura de o sanatate foarte buna". Akhtar Usmani a dezmintit zvonurile legate de ranirea celor doi lideri, refuzand sa dezvaluie locatia in care se afla bin Laden.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.